Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Цветанов: Някои от днешните бизнесмени бяха крадци и магистрални грабежаджии

Престъпниците се чувстват безнаказани, защитени от съдебната система или от адвокатите, които са скъпоплатени и получават хонорарите си от извършената престъпна дейност. Това обяви в „Седмицата“ на Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов. По повод данните на прокуратурата, че 97 процента от внесените обвинителни актове в съда излизат с осъдителни присъди, на фона на тезата на самия Цветанов за малкия брой присъди, вицепремиерът отново посочи оценките за нереформираната съдебна система в България. Проблемът според него била симбиозата между политическите партии и тежката организирана престъпност – статукво, което ГЕРБ се опитвал да разбие.

„Оценките, които се дават по механизма за контрол и наблюдение на страната ни за нереформираната съдебна система, тук се визират знаковите, емблематичните дела. Никъде не се говори в тези 97% за знаковите, емблематичните фигури на прехода, защото там е проблемът“, категоричен е вицепремиерът.

Той добави, че тежката организирана престъпност през тези години е успяла благодарение на симбиозата с политически партии:„Това щеше ли да бъде факт, щяхме ли да имаме Димата Руснака, Иван Тодоров-Доктора, щяхме ли да имаме Илия Павлов, Косьо Самоковеца, братята Маргини, щяхме ли да имаме Трактора?! Политическата система е възпроизвела, обгрижвала и изграждала тези субекти. Политическата система е назначавала тези съдии. Всичко това е една обща симбиоза и искаме да разбием това статукво. Знаете ли колко е трудно да разбиваш организирани престъпни групи, в голямата си част някои от тези бизнесмени, които днес имаме в България, са продукт на прехода. Всъщност те бяха магистрални грабежаджии, крадци, бяха престъпници. В един момент израснаха до това, че днес те са в голямата си част бизнесмени, които реално дърпат конците в демократична България“.

Запитан дали ще даде доказателства на главния прокурор, за да бъде снет имунитетът на лидери на опозицията и те да бъдат арестувани и съдени, вицепремиерът отговори: „Какви доказателства са необходими за това предателство, което беше извършено към българския народ. Приватизацията на авиокомпанията „Балкан“. Какво се случи с „Кремиковци“? Цялата тази масова приватизация, която беше направена, кажете ми какво се случи след това, кажете ми какво се случи след 2006 година, когато банковият сектор се срина?!“

В ефира на Дарик вицепремиерът Цветан Цветанов отчете, че има повече разкрити престъпления, повече задържани бандити и по-малко престъпления, извършени в страната по принцип. „Трябва да дадем заслуженото за онова, което се направи срещу тежката организирана престъпност. Магистралните грабежи са сведени до нула – от декември 2009 г. нямаме въоръжен грабеж“, каза вътрешният министър.

Като особено тревожен факт той отбеляза нарастването на престъпленията сред малолетните и непълнолетни българи.На въпрос редно ли е да се правят дарения за това, че държавна структура си е свършила работата, за която хората плащат данъци, Цветанов отговори, че дарението е благороден акт и то не привилегирова, когото и да било.

„България е получила и от Германия дарения през годините на преход. България получи дарения от много европейски държави, също и от САЩ. Има правна възможност, има желание на много общини и на много фирми, които искат да има засилено полицейско присъствие в регионите, където работят или живеят. Реколтата за череши например – допълнителни мерки сме взели. Гарантираме праг, който можем да си позволим с бюджета, който имаме. За да направиш по-голям обход на дадено населено място, за да гарантираш на 100% това, което пазиш, на нас ни трябва по-голям ресурс, който МВР в момента не може да си позволи“, заяви Цветанов.

Запитан дали иска да стане президент, Цветанов отговори: „Не искам да стана президент, никога не съм имал такова желание. Смятам, че постът, който заемам в момента е изключително отговорен, оценката, която получавам от евроатлантическите партньори ме задължава да вървя по същия път“, категоричен бе Цветанов.

„Нищо не ме притеснява, ако ме е притеснявало, нямаше да вляза в политиката. Когато изляза от политиката, ще декларирам и с какво излизам от политиката. Нека да ги видя тези хубостници, които излязоха от политиката с огромни финансови средства. Да не мислите, че тези, които днес се правят на големите моралисти, не са откраднали пари от българския данъкоплатец. Всичко, което функционираше в държавата през тези години на преход, доведе до разочарование на българските граждани от политиците. Днес всеки сигнал, който постъпи за организирана престъпност или корупционна схема, ние не даваме възможност да израстват нови Иван Тодоров-Доктора, Косьо Самоковеца и др., не го позволяваме, защото имаме системен подход по привеждане в известност на всички лидери на организираната престъпност“, подчерта още вътрешният министър.

dariknews.bg