Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Седем филма, които всеки предприемач трябва да гледа

Собствениците на компании могат да научат много неща от филмите, от това как да преодоляват страха си, до това как да балансират работата и личния си живот.Ето седем класически филма, подбрани от Business Insider, които предлагат много ценни съвети:

Социалната мрежа (2010 г.)

Приятелите са от значение.Той може да е най-младият милиардер в света, но основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг не е стигнал дотук без да си създаде и врагове.От общежитието в Харвард, до съдебната зала, филмът е базиран на проблемите и успехите на създателя на Facebook, докато превръща социалната мрежа в империя за милиарди долари.Въпреки че Закърбърг и първите служители на Facebook определят филма като напълно измислен, сагата отправя едно ценно предупреждение към младите предприемачи за това колко лесно славата и парите могат да застрашат личните отношения.

Уолстрийт (1987 г.)

Алчността не винаги е нещо добро.Бъд Фокс (Чарли Шийн) е амбициозен млад брокер на Уолстрийт, който отчаяно се опитва да успее във финансовия свят. Той успява да си уреди среща с изключително богатия и известен с безскрупулността си брокер Гордън Геко (Майкъл Дъгляс), чието мото е „алчността е нещо добро.“Геко става ментор на Фокс, вземайки младия брокер под крилото си и насърчавайки го да участва в измами и търговия с вътрешна информация, за да постига успехи. Когато Фокс обаче е арестуван за съмнителни бизнес сделки, той осъзнава, че в живота има по-важни неща от парите.Поуката? Уолстрийт отправя към собствениците на компании силно морално послание, че богатство не се трупа за един ден и че алчността почти винаги пречи на истинския успех.

Авиаторът (2004 г.)

Не се страхувайте от големия играч.Наградената с Оскар лента показва 20-годишната кариера на легендарния Хауърд Хюз (Леонардо ДиКаприо), който извървява пътя от филмов режисьор в Холивуд до иновативен пилот на самолет и собственик на авиокомпания.Биографичният филм показва как Хюз придобива Trans World Airlines и се опитва да се конкурира с голямата, лоша авиокомпания Pan American Airlines. Пътят е дълъг и PanAm оказва сериозна съпротива, но Хюз така и не се отказва. Въпреки че Хюз в крайна сметка получава параноя и различни фобии, във филма той прави малко завръщане.Поуката от този филм е следната: Никога не се страхувайте да премерите сили с компания, която е по-голяма от вашата.

В преследване на щастието (2006 г.)

Добрата работна етика ще ви отведе далеч.Крис Гарднър (Уил Смит) е търговец в Сан Франциско, който остава без дом и трябва да се грижи за малкия си син, след като губи семейните спестявания в лоша бизнес инвестиция. Гарднър обаче не губи време в отчаяние. Той решава да изкара шестмесечен неплатен стаж, който в крайна сметка може да му осигури работата на мечтите му.Въпреки че другите стажанти са по-млади и по-образовани, здравият разум на Гарднър, доброто му отношение и невероятната работна етика надделяват. Той сбъдва мечтата си като в същото време печели уважението на всички, с които работи.

Джери Магуайър (1996 г.)

Придържайте се към ценностите сиДжери Магуайър (Том Круз) е спортен агент в голяма компания, който е готов да направи всичко, за да осигурява добри финансови договори на спортисти (и голямата комисионна, която получава от тях), но е уволнен, след като променя възгледите си и предприема по-честен подход към работата си. Той губи работата си и повечето си клиенти, но вместо да се откаже, Джери решава да основе собствена спортна агенция. Филмът ни напомня, че започването на бизнес никога не е лесно, но ако правиш това, в което вярваш, това винаги е правилният избор. В крайна сметка той се оказва по-щастлив и по-успял от всякога.

Бейби-бум (1987 г.)

Балансирането на служебния и личния живот е възможно.Джей Си Уайът (Даян Кийтън) е успяла нюйоркска бизнес дама и работохолик. Скоро обаче научава, че е наследила малко дете от покоен далечен роднина.Виждайки, че не успява да се справя с кариерата си и с дете вкъщи тя се мести от града в провинцията и започва процъфтяващ бизнес с продажбата на ябълково пюре за бебета. Тя научава, че служебният успех може да се балансира със щастлив и пълноценен личен живот.Пиратите от силиконовата долина (1999 г.)

Конкуренцията е добра за бизнеса

Филмът пресъздава конкуренцията между Apple и Microsoft, докато Стив Джобс (Ноа Уайли) и Бил Гейтс (Антъни Майкъл Хол) се опитват да изградят своите технологични империи през 80-те години на миналия век.Въпреки че филмът не е 100% по реални събития, той пресъздава напрегнатото съперничество между двама бизнесмени и как те постоянно подхранват това съперничество.Като се има предвид, че истинските Стив Джобс и Бил Гейтс в момента са начело на технологичната индустрия, изглежда че от филма има поне един извод: Когато точно сте започнали бизнеса си, малко конкуренция няма да навреди на никого.

profit.bg