Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Аpple се опитва да изхвърли HTC от щатския пазар

Тайванският електронен производител HTC бе обвинен от Apple в нарушаване на патентни права, притежавани от американската компания. Евентуален успех в съда може да доведе до спиране на вноса на телефоните и таблетите на HTC в САЩ, коментира Блумбърг.Apple обвинява HTC в нарушаване на пет патента, свързани със софтуерната архитектура и потребителския интерефейс в мобилните електронни устройства, в хардуера за сензорните екрани и сензорите за движение. Това е записано в оплакването, подадено на 8 юли до американската Международна търговска комисия във Вашингтон. То е второто по рода си, което Apple подава срещу HTC.

Честа тактика на Apple e да подава жалби за нарушаване на патентни права до Търговската комисия, тъй като последната има властта да блокира продукти на щатския пазар. По този начин компанията на Стив Джобс преследва производителите на мобилни устройства като HTC, Samsung и Motorola, чиито продукти работят под Android на Google и са пряка конкуренция на iPhone и iPad.Според анализатори към момента Android e най-разпространената операционна система за мобилни устройства в САЩ с пазарен дял от 38%. Apple iOS е на второ място с 27%.

В отговор на новото дело от HTC заявиха, че ще продължат „яростно да отричат всички минали и сегашни претенции от страна на Apple и че ще продължат да протестират и защитават собствените си интелектуални права“.“HTC изпитва тревога от факта, че Apple пренася конкуренцията в съда, вместо на пазара“, заяви по случая Грейс Лей, главен съветник в тайванската компания.

Очаква се съдия от Търговската комисия да се произнесе по предишното дело на Аpple срещу HTC на 5 август.В началото на месеца HTC обяви, че чистите печалби за второто тримесечие на годината са надминали очакванията на анализаторите. Възходът се дължат до голяма степен на новите модели мобилни устройства на тайванската компания, предлагащи по-големи скорости на сваляне от интернет и по-качествени екрани.Към момента в Американското патентно ведомство са записани 171 патента, притежавани от HTC.

inews.bg