Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Информационни центрове към общините ще разясняват за еврофондовете

Започва изграждането на информационни центрове в 27 от областните градове в страната, където ще се разясняват процедурите и необходимите документи за кандидатстване по седемте оперативни програми. Това съобщи министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев при днешното подписването на договорите с общините.Средствата се отпускат по оперативна програма „Техническа помощ“, като за целта са предвидени близо 11,4 млн. лева. Най-голямо е финансирането за Столична община – близо 600 хил. лв. По около 500 хил. лв. получават общините в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. За останалите общини са предвидени средно по 400 хил. лв.

С отпуснатите средства ще се извърши ремонтът и ще се купи оборудването в помещенията, които ще бъдат разположени в централните зони на съответните градове. Предвижда се в центровете да работят около 80 предварително обучени експерти, които ще насочват хората при кандидатстването за средства от европейските фондове.Във връзка с въпрос на Investor.bg Дончев обясни, че информацията, която ще се дава,  е свързана с възможностите за финансиране, които предоставят различните оперативни програми, както и останалите подробности по необходимите документи, процедурите и сроковете за подаване на проектите.Експертите няма да дават информация как се изработва конкретният проект, поясни Дончев.

Очаква се повечето от тези центрове да заработят до края на годината. Експертите в тези центрове няма само да чакат запитване от потенциални получатели на субсидии, а при необходимост и промяна на законодателството по някои програми ще правят разяснителни кампании в местните медии.Очакванията са от тези консултации, които са напълно безплатни, да се възползват основно граждани и малки фирми.Дончев отбеляза, че се предвижда информационните центрове да продължат да функционират и през следващия програмен период след 2014 г. Дончев призна, че те е трябвало да започнат да функционират още преди две години.

investor.bg