Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Промените за неправомерно взетите детски надбавки влизат в парламента

Разглеждане на законопроекти за изменение и допълнение на Кодекса на труда, както и законопроекти за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване предвиждат първите две точки от проектопрограмата за работа на парламента тази седмица.Промените в КСО предвиждат опростяване на лихвите начислени на майките, които са нарушили чл. 53 ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване. Съгласно внесения законопроект от ГЕРБ се прави едно изключение за майките, които са нарушили чл. 53 от КСО, а именно, ако в срок до 6 месеца от влизане в сила на промените, те внесат главницата по задължението, ще им бъдат опростени лихвите.За тези майки, за които е установено, че са нарушили разпоредбите на чл. 53 на КСО, но са внесли дължимите суми в Националния осигурителен институт, ще им бъдат върнати лихвите.Очаква се готвените промени в Кодекса за социалното осигуряване да влязат в сила в средата на август.

Проектопрограмата предвижда още на първо четене да бъдат разгледани законопроектът за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, както и първо четене на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, първо четене на законопроекти за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс и първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. Проектопрограмата предвижда още депутатите да разгледат на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу финансирането на тероризма, както и законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост. Предвижда се депутатите да разгледат на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба и законопроекта за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Очаква се депутатите да приемат проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, законопроект за ратифициране на Споразумението за създаване на Международна академия по противодействие на корупцията като международна организация.

EkipNews.bg