Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Европейците предпочитат интернет, телефон и телевизия в пакет от един доставчик

Четири от всеки десет европейски домакинства предпочитат доставките на интернет, телефонни и телевизионни услуги да бъдат обединени в пакет от един доставчик. Това показва ново проучване на „Евробарометър“, съобщи Европейската комисия.Проучването на електронните съобщителни услуги за домакинствата е проведено между 9-и февруари и 8-и март 2011 г. Използваната извадка от 27 000 домакинства е представителна за населението на ЕС.

Според проучването цената е причина 65% от хората да ограничават своите мобилни разговори, а обажданията през интернет стават все по-популярни. Един от всеки четирима запитани смята, че скоростта на зареждане или качване в интернет не отговаря на условията на подписания договор.Затова комисар Нели Крус поиска националните органи да защитят потребителите и да се премахне несъответствието между обещаните и действителните интернет скорости. Ако това не се случи, тя ще се заеме със специално законодателство, което да реши проблема.Проучването е показало още, че 98% от домакинствата в ЕС разполагат с телефон, а нарастващ брой (89%) – с мобилен телефон. 62% имат стационарен и мобилен телефон, а едва 9% – единствено стационарна линия.98% от домакинствата в ЕС разполагат с телевизия. Най-популярният начин за приемане на телевизионния сигнал е кабелът (35%), следван от наземното цифрово излъчване при 30%, като тук има увеличение от 7 процентни пункта спрямо ноември—декември 2009 г.

Пакетните услуги

42% от домакинствата са абонирани за пакетни услуги, а 61% от целия интернет достъп и половината от стационарните телефонни услуги са закупени като част от пакет. За 41% основното предимство на тези пакети е удобството да имат един доставчик и една фактура. 33% смятат, че пакетът излиза по-евтино, отколкото заплащането на всяка услуга поотделно.

Смяна на доставчика

77% от домакинствата са „консервативно“ настроени – твърдят, че никога няма да сменят своя пакет. 12% активно сменят своя доставчик, а други 12% биха желали да го направят, но са възпрепятствани.

Цените на комуникациите

65% от анкетираните сега ограничават обажданията през мобилен телефон, тъй като са загрижени за разходите. Тази група се е увеличила с 4% спрямо края на 2009 г. Половината от притежателите на смартфони ограничават сърфирането в интернет през устройствата заради сметките.Расте броят на безплатните или евтините обаждания през интернет от компютър или свързано с WiFi устройство, като 28% от домакинствата с интернет достъп ползват такъв вид повиквания. Това е ръст от 6% спрямо предишното проучване.27% от домакинствата се свързват с обществената телефонна мрежа само чрез мобилен телефон.

http://www.investor.bg/