Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Къде може да се живее в нашата Галактика

Учени съставиха карта на „зоните за живот“ в нашата Галактика, където с голяма вероятност може да има планети, годни за живи организми – според тях около 1,2% от звездите в Млечния път може да се въртят такива планети, се казва в статия, дадена за публикуване в сп. Astrobiology.

Главно условие за зараждането на живот, според съвременните представи, е наличието на вода в течно състояние – универсален разтворител, необходим за обмяната на веществата. Водата може да остава в течно състояние в много тесен интервал температури, затова живот може да съществува в много малък диапазон разстояние от звездите.

Върху възникването на живот могат да влияят и галактически фактори – например взривове на свръхнови наблизо могат напълно да унищожат всичко живо. Освен това въздействието на съседните звезди може да дестабилизира орбитата на планетите, извеждайки ги от „зоната за живот“, пише РИА Новости.Според съществуващите представи областите от Галактиката, където условията са сравнително благоприятни за живот, представляват един вид „геврек“ – тор около центъра на галактиката с диаметър около 20-30 хил. светлинни години.Но авторите на статията – канадски и американски астрономи под ръководството на Майкъл Гованлок от Хавайския университет, изтъкват, че галактическата „зона на живот“ може да е устроена значително по-сложно. Те разработили модел на „обитаемите зони“ в нашата Галактика, отчитайки последните данни за планетите извън пределите на Слънчевата система.

В частност тези данни свидетелстват, че планетите с голяма вероятност се образуват около звезди с висока металичност – с голямо съдържание на тежки елементи. На свой ред тежките елементи са повече в тези „райони“, където има много свръхнови. Но свръхновите при взрив буквално „стерилизират“ околното пространство.Отчитайки баланса на тези и други фактори, учените изяснили, че „зоната на обитаемост“ в Галактиката може да е значително по-широка, отколкото предсказва моделът на „геврека“ – обитаемите планети са могли да се окажат и в покрайнините, а също над и под плоскостта на Галактиката.“По наши изчисления около 1,2% от всички звезди във всеки момент от историята на Галактиката са могли да имат планети, способни да поддържат съществуването на сложни форми на живот“, пишат учените.

Като цяло на около 4 млрд. планетни системи в нашата Галактика съществуват или са съществували планети с условия, годни за живот (общото количество звезди в Млечния път се оценява на 200-400 млрд.). Но 75% от планетите в тези системи може да се намират в приливен резонанс със своите светила, когато едната им страна е винаги обърната към звездата. В резултат на светлата страна на планетата ще царят крайно високи температури, а на тъмната ще бъде страшен студ.

http://www.dnes.bg/