Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Застраховката на италианския дълг вече е по-скъпа от тази на България и Румъния, паниката в Еврозоната нараства

Застраховката на суверенния дълг на Италия вече е по-скъпа, отколкото на България и Румъния, пише в електронното си издание американският вестник „Уолстрийт джърнъл“. Въпреки рейтинга АА- на агенция „Фич“ (Fitch), италианските петгодишни суапове срещу дефолт (default swaps) струват 289 000 долара за 10 милиона долара дълг, докато за България сумата е доста по-приемлива – 247 000 долара, а също и за Румъния – 265 000 долара, отбелязва бизнес изданието.Това дава представа как официалните рейтинги се определят произволно. И двете страни, България и Румъния, имат рейтинг, който е с шест степени по-нисък от италианския – ВВВ- (лат. букви).Иронията обаче е още по-голяма. Злочестините на Италия в крайна сметка се дължат на ефекта на „заразата“, а той пък е породен от неспособността на политиците в еврозоната да овладеят гръцката дългова криза, коментира „Уолстрийт джърнал“.

Според коментар на германския в-к „Файненшъл таймс Дойчланд” настоящата дългова криза на някои от страните в еврозоната поставя под заплаха самия ЕС.“Ако през следващите няколко дни Германия не смени позицията си от настоящия регулаторен догматизъм, еврозоната, каквато я познаваме до момента, ще се разпадне пред очите ни”, пише в коментара.Причината за паниката на пазарите е загубата на доверие в способността на Европа да се справя с кризи.Има нужда от евро версия 2.0. „Валутните обединения се разпадат по принцип, освен ако не еволюират в политически съюз”. Единствената алтернатива на въвеждането на национални валути е постъпателното развитие на политическо обединение с европейска дългова агенция, която да издава всички правителствени дългови инструменти.

Според автора на коментара ситуацията се свежда до положение, в което „или спасяваме еврото, или унищожаваме ЕС”.Междувременно оценката за ирландския“ външен дълг беше занижен до най-ниското ниво от агенция „Мудис” през изминалата нощ, часове след като министърът на финансите заяви, че мерките за подпомагане на Гърция, предложени от финансовите министри на страните от еврозоната ще са в помощ и за Ирландия.„Мудис” влезе в противоречие с министъра, коментирайки че мерките, обмисляни за Гърция, са увеличили шанса Ирландия да банкрутира по част от дълга си, ако трябва да потърси още един спасителен заем от Европа.Очаква се занижаването да доведе до разпродаване на ирландски облигации при отварянето на пазарите, тъй като много инвеститори искат да притежават облигации с по-висок, инвестиционен рейтинг от рейтинговите агенции като „Мудис”.

Значително разпродаване на ирландски акции ще подхрани нарастващите опасения, че дълговата криза излиза от контрол и се разпространява към някои от основните европейски икономики.Цените за кредитирането на Италия и Испания достигнаха най-високото си ниво от 14 години насам, докато европейските лидери планират среща в петък за разрешаване на продължаващата гръцка криза, която се смята за най-слабото звено по веригата на страните, търгуващи с единната европейска валута, коментира вестник „Айриш таймс“.Лоши са новините и от Гърция.Местните вестници пишат за „черна дупка“ в размер на 4,5 млрд. евро в държавния бюджет за първите шест месеца на годината, цитирайки междинни данни на финансовото министерство  на страната.

Дупката е  сигнал за излизане на бюджета от поставените цели, тъй като разходите са се увеличили на 4,5 млрд. евро от 3,1 млрд. евро, колкото са били за периода от януари до май. В приходната част на бюжета пък е констатирано изоставане в размер на 3,2 млрд. евро, докато разходите са надхвърлили 1,2  млрд. евро в сравнение с целите, поставени за първите шест месеца.Спрямо същия период на миналата година  бюджетният дефицит на Гърция е 12,7 млрд. евро и е по-голям с  2,4 млрд. евро. Картината на бюджета е отчайваща и хвърля в паника финансовото министерство, което вече бие тревога, тъй като се преценява, че предвидените допълнителни мерки за икономии в размер на 6,7 млрд. евро са недостатъчни,  за да покрият дупката в бюджета и да намалят дефицита до 7,6 на сто от БВП.Това означава, че не е изключено да бъдат взети нови мерки, за да бъдат постигнати бюджетните цели за тази година.Най-голямото главоболие за финансовото министерство идва от приходната част на бюджета, която е на червено,  коментира в. „Имерисия“.

EkipNews.bg