Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Яйцата са силен антиоксидант

Яйцата съдържат голямо количество естествени антиоксиданти, които помагат на човешкия организъм да се предпази от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак, пише Nutrition Horizon.Сътрудници на канадския университет Албърт са изследвали жълтъците в кокошите яйца.Оказва се, че в тях се съдържат две аминокиселини – триптофан и тирозин – които притежават изключително големи антиоксидантни свойства.

Според специалистите, така два сурови жълтъка по тези показатели се равняват на на две превъзходни ябълки и са сравними с 25 грама боровинки.

Ако айцата бъдат сварени и изпечени, то тези показатели ще намалеят с 50%. Също толкова намаляват и ако яйцата се сготвят в микровълнова печка.В момента учените продължават работа по регистриране на всички анитоксиданти, които се съдържат в кокошите яйца. Те са се съсредоточили върху свойствата на каротеноиди, които придават жълтия цвят на жълтъците, и пептидите.

По-рано направено наблюдение показа, че яйчните протеини се преобразуват под въздействие на ферментите храносмилателната система и провокират обработката на пептиди със свойства да намаляват кръвното налягане. Тези пептиди също имат антиоксидантни свойства.

inews.bg