Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Наемите в моловете са паднали с 20% за 1 година

Вследствие на предоговаряне на условията наемите в българските молове са паднали с 20% за последната година. Само за последното тримесечие се наблюдава спад от 9-11%. Това се твърди в анализ на търговските площи в България, изготвен от „Фортон България“ и предназначен за инвеститори.Падането на цените е заради последните предоговаряния на наемните условия, до които се стигна след серия от стачки от страна на търговците. Оборотите от продажби на търговците са все още под сериозен натиск, макар че отбелязват подобрение спрямо предходното тримесечие. На годишна база обаче спадът е с около 25-30%, като най-много са засегнати търгуващите с модни и спортни дрехи и аксесоари.

От „Фортон“ твърдят, че имат „индикации“ за стабилизиране на наемните нива около сегашните им ниски стойности, без да посочат с какви доказателства за това разполагат. В анализа се твърди още, че вече второ тримесечие на пазара на търговски площи се наблюдава оптимизъм. Сделките на този пазар са за 115 милиона евро, което представлява значимо подобрение. Под тази сума се имат предвид сделките за продажба на Mall of Sofia, която беше за 105 милиона евро и на ритейл парка в Стара Загора на стойност 11 милиона евро.

Анализът показва още, че общият обем на даваните под наем търговски площи в България в момента е 560 000 кв. м. Ако всички молове в строеж у нас бъдат завършени, това ще доведе до увеличаване на търговските площи с 42%, се сочи в анализа.

livenews.bg