Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Малките и средните предприятия получават 400 млн. евро при преференциални условия

Малките и средните предприятия в България ще могат да получават кредити при преференциални условия, след като днес, 14 юли 2011 г. , бе подписано споразумението за стартиране на гаранционния фонд по инициативата Джереми. Документът бе подписан в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и заместник министър Евгени Ангелов от изпълнителния директор на Европейския инвестиционен фонд Ричард Пели и представители на петте банки, които ще обслужват процеса – СИБанк, Уникредит Булбанк, ОББ, Прокредит банк и Райфайзенбанк България.

Чрез инструментите на финансовия инженеринг по инициативата Джереми преместваме фокуса на финансирането от това „за какво има средства“ към това „от какво имам нужда“, каза по време на церемонията министър Трайков.  Той акцентира и върху анализа, мотивирал усилията на МИЕТ за подобряване достъпа на компаниите до финансов ресурс: „32 % от проектите на иновативни компании и над 30 %  от тези за подобряване на технологиите и управлението в предприятията пропадат заради липса на средства“

Освен гаранционния, в рамките на инициативата Джереми са структурирани няколко типа фондове за рисково финансиране, за да покрием нуждите на фирмите от финансов ресурс  във всички етапи от развитието им, каза заместник министър Ангелов.

По думите на изпълнителния директор на ЕИФ Ричард Пели по-ниските лихви и обезпечения по кредитите от гаранционния фонд ще стимулират инвестициите и растежа на малките и средните предприятия в България.По линия на инициативата Джереми за гаранционния фонд са отделени над 150 млн. лева. Заедно с привлеченото финансиране, още през това тримесечие българските малки и средни предприятия могат да разполагат с над 800 млн.лева. С тези средства ще бъдат гарантирани преференциалните заеми, които избраните банки ще отпускат на малките и средните предприятия в страната. Благодарение на тази гаранция  лихвите и изискваните обезпечения ще бъдат по-ниски от пазарните. Такова изискване е залегнало в договорите на всичките кредитни институции, които ще обслужват процеса.

По Джереми сме договорили четири типа фондове – Гаранционен, Рисков, Фонд Растеж и Мецанин, чрез които малките и средните предприятия ще разполагат общо с повече от 1 млрд. лева под формата на рисково финансиране и преференциални заеми, каза министър Трайков. Около 340 млн. евро от тези средства  ще бъдат осигурени  по линия на ОП „Конкурентоспособност“, държавното участие е не повече от 60 млн. евро, а останалият ресурс ще бъде набавен от частния сектор. Определен успех е, че ангажираме минимални средства на държавата при многократно по-голям финансов ресурс за предприятията, подчерта още министър Трайков. По неговите думи това е постигнато чрез привличането на частния сектор в процеса и използването на револвиращи финансови инструменти.  На 1 евро, отпуснато от фонда, се добавят 2.25 евро частни капитали.

barometar.net