Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

На зрението влияят и гените, но най-вече как използваме очите си

Човешкото око е уникален, изключително сложен оптичен “уред”. Човекът вижда ясно заобикалящия го свят само когато всички отдели на окото работят хармонично.Ретината е вътрешната обвивка на окото, която възприема света. При разрушаване на ретината окото ослепява. През последните години офталмолозите с тревога отбелязват нарастване в броя на заболяванията, свързани със зрението. Идеално създаденото от природата око се оказва лошо приспособено към съвременните натоварвания и разрушителни въздействия, на които често го подлагаме.

Според специалистите, ако зрението на родителите е наред, шансът на детето да има лошо зрение е равен на 25%. Но дори при лоша наследственост развитието на късогледство може да не се допусне. Човешкото око притежава своеобразен запас, който буквално спасява зрението в “трудни моменти”.
Зрението започва да се влошава, ако този резерв е изчерпан. Телевизорът, компютърните игри, прекомерното натоварване в училище вредят на очите на децата. Изчислено е, че за периода на обучение в училище броят на късогледите деца се увеличава 10 пъти.

Късогледството се проявява предимно в ранната училищна възраст.При четене очите на детето са в постоянно напрежение. Очните мускули се уморяват, получават се спазми, нарушава се кръвообращението в очните тъкани – късогледството започва да прогресира активно.Ако вашето дете присвива очи, разглеждайки отдалечени предмети, ако при четене се навежда ниско над книгата и наклонява главата си на една страна, често търка очи или се оплаква от главоболие или раздвоен образ, това са признаци за намаляване на остротата на зрението.Късогледството може да промени поведението и дори характера. Повечето деца, които страдат от проблем със зрението, срещат повече трудности в ученето. Те не виждат добре написаното на дъската, не разбират задачата, стесняват се да се приближат или попитат учителя.

От голямо претоварване страдат и децата в по-напреднала възраст. Сънливост, постоянно главоболие, хронична умора– тези симптоми са свързани с наличието на проблеми в зрението.
За съжаление възстановяването на зрението при късогледство може да се извърши само чрез операция. Затова главна задача на лекарите и родителите е да се спре развитието на късогледството. За тази цел трябва да се възстанови запаса от здравина на зрението, да се премахне умората и спазмите на очните мускули, да се нормализира кръвообращението и храненето на тъканите на очите.

Синдром на компютърното зрение
Това заболяване е предизвикано от постоянната работа с компютър и води до намаляване на остротата на зрението. Според специалистите, от това заболяване страдат 70% от хората, които използват редовно компютър.
При наличието на този синдром се развива временно късогледство, нарушава се работата на очните мускули, намалява се чувствителността на зрението. Освен това се появяват парене, зачервяване, усещане за “пясък” в очите, болки в областта на очите и челото, болки при движението им.
Клинични изследвания показват, че дори само един ден работа с компютър предизвиква влошаване на зрението. Еднообразното буквено – цифрено изображение, блестенето на екрана, пулсирането на светещи знаци уморяват очите. Това е напрегнат и стресов режим на работа за този орган.
Окото патологически се уморява, в него се нарушава кръвообращението. Тъканите изпитват кислороден глад, в тях се натрупват продуктите на обмена на вещества. За да компенсират недостига от кръв, малките кръвоносни съдове се разширяват, като предизвикват зачервяване на очите. Някои съдове не издържат напрежението и се спукват. Кислородният глад и разрушаването на тъканите създават дискомфорт и болки в очите.

Тест: Проверете зрението си!:

В края на работния ден забелязвате ли следните симптоми:
– чувство за умора в зрението;
– зачервяване на очите;
– пелена или мъгла през очите;
– сълзене;
– “пясък” в очите;
– учестено мигане;
– кратковременно раздвояване на образи;
– болки в очите и слепоочията;
– трудно фокусиране;
– тежест в очите.

Ако наблюдавате 2-3 от тези симптоми, вашата зрителна умора е от средна степен. 4 или повече синдрома говорят за зрителна умора с хроничен характер, както и за наличието на “синдром на компютърното зрение”. Без необходимата профилактика това може да доведе до намаляване на зрителната острота.

zdrave.bg