Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Цената на петрола оздравява руския бюджет

2 млрд. долара на година – това са допълнителните приходи за руския бюджет за всеки долар, с който се вдига цената на петрола. Според актуално изследване на Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) най-голямата по територия страна в света генерира 25% от бюджетните си приходи от газови и нефтени находища, пише австрийският бизнес всекидневник Wirtschaftsblatt.Като цяло за тази година OPEC очаква слаб ръст на световното търсене на петрол с 1,36 млн. барела дневно до 88,18 млн. барела. Двигател на търсенето остава Китай, като гладът на Народната република за петрол ще се отрази под формата на ръст от 7% за 2011 г. и 5,4% за 2012 г. В абсолютна стойност китайското потребление ще скочи от 9,6 млн. на 10,1 млн. барела дневно.

Положителното развитие на цената на петрола накара Москва да преработи държавния бюджет за 2011 г. – на база на цена на барел от 105 долара дефицитът ще се свие до 1,3% от БВП. В това отношение още през 2009 г. заради спад на икономиката с повече от 7% се откри дупка от почти 6%.За тази година се очаква руската икономика да нарасне с повече от 4%.

За това освен приходите от суровини основна „вина“ ще имат и ръстът в преработвателната индустрия (преди всичко автомобилният сектор) и завърналата се поотребителска готовност на руснаците. Директните чуждестранни инвестиции също се повишават. Все още обаче кризата не е приключила за банковия сектор, който ще трябва да се пребори с растящия брой необслужвани кредити. До 12% от всички отпуснати заеми са или „проблематични, или лоши кредити“, отчита централната банка.

investor.bg