Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Само икономическата активност ще даде работа на младите

Тези статистики са един от аргументите за препоръките на ЕК от 7 юни относно Националната програма за реформи и Конвергентната ни програма. Освен предсказуемост на бюджетното планиране, ЕК тогава ни препоръча да се формира средносрочна стратегия за борба с бедността и поощряване на социалното включване. Акцент е поставен и върху необходимостта от модернизация на системата за насърчаване на заетостта.Препоръките на ЕК бяха обсъдени днес по време на дискусия, организирана от Председателството на ЕК в България и Икономическия и социален съвет (ИСС).

Как да се намери балансът и къде да е акцентът в борбата с безработицата – при младите или при възрастните, попита Лалко Дулевски, председателят на ИСС.Според него кризата е „изчистила“ нискоквалицифицираните работни места. Болшинството от загубилите работата си са почти без квалификация и слабообразовани.900 хил. души са останали извън пазара на труда през 2010 г. Именно заради това приоритет в реформите трябва да бъде нарастването на икономическата активност, производителността на труда и доходите.Увеличаване на пенсионната възраст ще намали незначително натиска върху пенсионната система, смята Дулевски, като той очаква през 2025 г. се очаква нова вълна от натиск върху системата, сочат изследвания на ИСС.

Препоръките на ЕК са насочени към предлагането. Същевременно намалява вътрешното търсене, което би могло да генерира заетост, особено в секторите услуги, селско стопанство, туризъм и транспорт, предупредиха от ИСС.Той разкритикува факта, че в препоръките на ЕК не се споменава здравната реформа, тъй като за последните 10 години разходите в сектора са се увеличили повече от два пъти, а проблемите са се задълбочили.Според директора на Института за пазарна икономика Светла Костадинова фокусът на реформите трябва да падне върху заетостта, бедността и икономическата активност. Пенсионната реформа няма да доведе до устойчивост на публичните разходи.

inews.bg