Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Най-добрите места за пешеходен тур

Забравете самолетите, влаковете и автомобилите – най-добрият начин да запазите природата и да си изкарате страхотно, докато пътувате, е да използвате краката си и да повървите пеша. Така ще се потопите в атмосферата на мястото по неповторим начин и при наличието на време и сили можете да прекосите цели области, страни и дори континенти.Ето няколко маршрута, с които ще се направите разходката си незабравима, подбрани от сайта lonelyplanet.com.

Маршрут Уайтукубули, Доминикана

Дължина: 184 км.

Първият маршрут е на Карибите на острова с дъждовни гори – Доминикана, където природата все още властва и е по-вероятно да срещнете папагали, отколкото хора. Маршрутът е разделен на 14 сегмента –  „Врящото езеро”, или богатия на птици Морн Диаблотин, ако пък предпочитате, можете да се доверите на местните, за да ви разведат наоколо.

Маршрут Св.Пол, Турция

Дължина: 500 км.

Чували ли сте за пресичащия бреговата линия Lycian Way? Това е ексценрично място във вътрешността на страната, което е забележително с останките си от римско време и многото костенурки. Водещ началото си от Анталия, маршрутът се отправя на север, следвайки пътя на първия поход на Св. Пол в Мала Азия. Липсват указателни табели, така че носете със себе си компас и приключенското си чувство.

Баекду-Деган, Южна Корея

Дължина: 735 км.

Този маршрут е двойно по-дълъг на теория – следва хълмът „Баекду-Деган”, който обгръща корейския полуостров в продължение на 1 400 км. Проблемът е, че пътешествениците не са желани на територията на Северна Корея, така че се отдайте на разходката си само в границите на южната част на полуострова. Хълмът е символ на духовност, част от корейската култура, като навсякъде по склона има светилища и олтари. Разходката в тази част на Корея ще е вникване в дълбините на корейската душа и култура.

Маршрут Бибулмун, западна Австралия

Дължина: 964 км.

Митичното същество „Уагал” е символът на този невероятен маршрут: митичен дракон от местния фолклор, то е изобразено върху указателните табели сред хълмовете, горите и плажовете. Къмпингите са доста, на всеки 20 км., само трябва да внимавате със змиите.

Пътека на югоизточния бряг, Великобритания

Дължина: 1 008 км.

Тя е създадена в резултат на контрабандна дейност – през 19 век престъпността била толкова масово явление, че полицията трябвало да патрулира на целия южен бряг на Острова. Днес, тези стари пътища са част от най-дългия маршрут във Великобритания, пресичащ долини, пещери и малки рибарски селища в Самърсет, Девон, Корнуал и Дорсет. Маршрутът отнема осем седмици непрекъснато ходене, включващо 35 000 метра катерене – добро извинение, за да си похапнете няколко пастички за повече енергия.

Виа Франчигена, Европа

Дължина: 1 700 метра

Много средновековни пътешественици са предприемали пътувания до Испания главно с религиозни цели по посочения маршрут. Малцина го използват и днес, но все пак има и такива ентусиасти – дълго пътуване през Англия, Франция, Швейцария и Италия: 80-дневно приключение в историята.

Хималаите, Непал

Дължина: 1700 км

Вървенето по планински пътеки не е от най-приятните и лесни неща – особено преходите в най-високата планинска верига в света. Пътеката в Хималаите е открита през 2010 в Непал, пресичаща гори от рододендрони, високопланински езера, 8000 метра високи върхове и селища на местни жители. Това приключение може да се изживее само за 160 дни с непрекъснато ходене.

Континентален път, САЩ

Дължина: 4960 км.

Можете да свържете Канада с Мексико в маршрута си чрез 5 000 км. път вървене по глъбначния стълб на САЩ. Континенталният път – вододел следва планинската верига Роки, разделяйки неплодородните земи на Ню Мексико и призрачно златните градове на Колорадо, гейзерите на Уайоминг и гранитните масиви на Монтана. Само 70% от маршрута е използваем, като най-интересната част е в националния парк Йелоустоун и планините Сан Хуан.

Път през Канада

Дължина: 22 000 км.

Имате няколко свободни години и удобни обувки? Най-вълнуващата разходка, която можете да си позволите, е да прекосите Канада от източната до западната й част. Това е истинско приключение, свързващо 400 мини маршрута във всяка провинция – можете да си изберете от разходка сред боровинкови храсти в Нова Скотия до исторически поход от ерата на златната треска в Юкон.

expert.bg