Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Арестуван е последният голям сръбски военнопрестъпник

Заловен е последният ключов сръбски военнопрестъпник. Военният лидер на сърбите в Хърватия Горан Хаджич е обвинен в престъпления срещу човечеството по време на войната 1991–1995 г. За ареста му съобщи сръбският президент Борис Тадич.Горан Хаджич, на 52 години, беше ключова фигура в отцепването на Република Сръбска Крайна от Хърватия и след залавянето на Ратко Младич през май беше последният издирван от трибунала за военни престъпления на ООН.

„Тази сутрин Горан Хаджич беше арестуван в района Фруска Гора“, обяви президентът Борис Тадич на специална пресконференция, съобщава Reuters.Районът е известен с големия брой православни сръбски манастири, въпреки че по думите на президента, Хаджич не е бил заловен в манастир.Арестът му, както и този на Младич, идва след години издирване от сръбските власти, каза Тадич и направи паралел с ликвидирането на Осама бен Ладен след десетгодишно преследване от американските служби. „Ние бяхме в същата ситуация“, заяви Тадич.

Хаджич е обвинен, че е наредил избиването на стотици и депортирането на хиляди хървати и хора от други етноси от региона, завзет от сърбите.През годините обаче беше засенчван от други фигури от войните в Югославия – босненския сръбски лидер Радован Караджич и военния командир на босненските сърби Ратко Младич. Хаджич обаче ще остане като най-дълго укривалия се.

Европейският съюз приветства залавянето на Хаджич. „Това е нова важна стъпка за Сърбия в реализирането на европейските й перспективи и също толкова съществено за международното правосъдие“, се казва в изявление на лидерите на съюза.Карл Билд – бивш пратеник на ЕС и ООН за региона, коментира, че с този арест е затворена важна глава в съвременната европейска история.Хаджич живееше свободно и без да се крие в сръбския град Нови Сад до юли 2004 г., когато съдът в Хага изпрати обвинителен акт и заповед за ареста му в Белград. Той изчезна веднага, предупреден от националистически настроените хардлайнери в сръбските тайни служби.

Бягството му беше крито в продължение на дни, докато близките му твърдяха, че той е вкъщи, а полицията отричаше, че е наредено арестуването му. По-късно Хага показа снимки от охранителни камери, на които се вижда как на 13 юни той напуска къщата си с чанта в ръка.Хаджич беше популярен и с ролята си в тъмни сделки – нелегален износ на дървесина и вино, и незаконна търговия с петрол. Често е виждан с покойния Желко Ражнатович – Аркан – паравоенен лидер и бос на белградския ъндърграунд по това време.

dnes.bg