Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

“Набуко“ си избра фирма, която да прави еко оценка

Залежите от шистов газ в Европа правят газопровода излишен, твърди външният министър на Полша Радослав Шикорски. Считано от 1 юни 2011 г. италианската инженерна компания D’Appolonia S.p.A е избрана за съветник по изготвянето на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) по проекта за паневропейски газопровод „Набуко“, съобщиха днес от NABUCCO Gas Pipeline International GmbH. „С повече от 50 години опит в екологичните и социални изследвания, италианската компания е водещ специалист в тази област и ще подкрепи „Набуко“ за ефективното приключване на ОВОС“, твърдят оттам.

Избирането цели D’Appolonia да осигури успешното приключване на цялостния проектен ОВОС и да отговаря за съвместимостта на отделните oценки за въздействие върху околната среда в отделните държави, както и за оценката за въздействие на целия проект и уеднаквяването на ОВОС стандартите между NABUCCO Gas Pipeline и тези на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), и Международна финансова корпорация (МФК). D’Appolonia трябва да състави необходимата документация по ОВОС върху целия проект, да осигури съгласуваност, необходимата система за управление на документацията и да направи плановете за компенсации и придобиване на земя, за управление на социалната и околна среда. Координацията трябва да се извършва от специално избрани екипи, които да съветват националните „Набуко“ компании по ОВОС, обясниха от NABUCCO Gas Pipeline.

На свой ред министърът на външните работи на Полша Радослав Шикорски се усъмни в целесъобразността на проектите за газопроводите „Набуко“ и „Южен поток“, защото са се появили „преди информацията за огромните залежи на шистов газ в Полша и другите европейски страни“. „Тук възниква въпросът: дали си струва да харчим пари за транспортирането на газ, след като си имаме свой“, казва Шикорски в интервюто си за Полското национално радио, цитиран от агенция „Регнум“. Министърът подчерта, че след като Полша има толкова големи запаси на шистов газ, тя би могла да конкурира дори Русия за доставки на газ в съседна Германия. В момента в Полша има 87 концесии за добив на шистов газ, като запасите достигат 5.2 трлн кубика. Отделно данните на геоложката агенция на САЩ сочат, че над 1.5 трлн кубика са евентуалните залежи в Украйна и между 300 млрд и 1 трлн кубика – в България.

Зам.-шефът на руския държавен концерн „Газпром“ Александър Медведев обаче коментира по-рано пред руските медии, че вероятността за добив на шистов газ в големи количества Европа „не е голяма“. „Ние се отнасяме много скептично към добива на шистов газ в Европа“, коментира Медведев. Въпреки „скептицизма“ си обаче „Газпром“ наскоро спечели през дъщерната си сръбска NIS концесия за добив на шистов газ в Западна Румъния.

livenews.bg