Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подпомогани с 15 млн. лв. от догодина

15 млн. лв. ще искаме от ЕС за подпомагане на българското производство на качествени плодове и зеленчуци. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на пресконференция в МЗХ. Той информира, че министерството е разработило схема за предоставяне на помощта, която до края на месеца ще бъде внесена за одобрение в Европейската комисия. След одобрение от ЕК ще знаем точната сума за подпомагане, посочи зам.-министър д-р Цветан Димитров. Очаква се схемата да започне да действа от началото на другата година, а средствата да се изплащат до края на 2012 г. Тя ще се прилага през 2012 и 2013 г.

Средствата ще бъдат европейски. При кандидатстване пред ДФ „Земеделие” производителите ще трябва да посочат площите си за подпомагане и вида на произвежданата от тях продукция. Целта на схемата е да се подобри качеството на произвежданите в България и предлагани на пазара домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови и кайсии, обяви Георги Ралчев, началник на отдел  в дирекция „Растениевъдство” в МЗХ.

Удостоверяването на качеството на предлаганите на пазара домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови и кайсии ще се осъществява от инспекторите по контрол на качеството от Българска агенция за безопасност на храните. Контролът на качеството ще се извършва на всички етапи на производството и търговията с посочените плодове и зеленчуци, включително по време на транспорт. Производителите са длъжни да осигурят на инспекторите достъп до местата, където се извършва заготовка, съхранение и търговия на плодовете и зеленчуците, както и до транспортни средства, които ги превозват за предлагане на пазара и да им предоставят информация и всички документи, необходими за оценка на качеството на проверяваните партиди. Проверката на качеството се извършва чрез вземане на средни проби и тяхното оценяване. Ще бъдат проверявани само произведените продукти, които са предназначени за пазара преди да постъпят в търговската верига.

barometar.net