Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Какво е общото между секса и страхa

Страхът, който води до появата на стрес, и сексът са двете основни причини за аневризми в мозъка, според учени, цитирани от АВС, като при немалка част от пациентите това състояние води до фатален край.Резултатите от проучванията, които изследователите провели, сочат, че рискът от кръвоизлив в мозъка дори при най-малката уплаха или стресова ситуация се увеличава 23 пъти. Според същата скала сексът въздейства по посока увеличаване на опасността 11,2 пъти. Интересен факт, който учените извеждат, гласи, че дори мастурбацията се причислява към рисковите занимания, тъй като по време на самозадоволяване рискът от масиран кръвоизлив се увеличава 5,9 пъти. По същия начин въздейства за появата на аневризми и гневът, повишаващ риска 6,3 пъти.

Според специалистите подобен ефект върху човешкото тяло оказват както прекаляването с кафе и кока кола, така и изтощителните тренировки. Контролирани експерименти показали, че активната тренировка повишава риска 3,5 пъти, но това по никакъв начин не би трябвало да се възприема като забрана за спорт, а напротив, като покана за съобразяване с възможностите на собствения организъм.

Учените припомнят още, че аневризмата представлява разширение на кръвносен съд. В най-голяма част от случаите то се дължи на отслабване на съдовата стена и засяга артериите, намиращи се в основата на главния мозък и в аортата. Опасността се крие в това, че аневризмите често се появяват без симптоми, а кръвоизливът, който ги съпътства, води до фатален край.

zdrave.bg