Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Корабостроителите в България се борят за иновации в дизайна на плавателните средства

60 специалисти от 27 фирми от бранша от 3 държави (Франция, Турция и България) дискутираха във Варна най-новите технологии в корабостроенето на международен семинар на тема: „Модерни методи за проектиране в корабостроенето с CATIA Shipbuilding”. Корабостроителите подчертаха на пресконференцията, че им липсва подкрепата на държавата, не случайно нямаше представители на Морска администрация на събитието. Те са наясно, че не може да се повтори ситуацията от преди 20 и повече години, когато държавата дотираше изцяло корабостроенето, но по тяхно мнение без държавна подкрепа иновациите в този бранш са немислими.

Организатори и домакини са: Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт, Dassault Systemes и Хайкад Инфотек ЕООД.

Освен организаторите и домакините от френска и българска страна се откроиха: проектантските фирми и организации: „Кеппел ФЕЛС Балтек” ООД, „Център по хидро и аеродинамика–БАН”, „Врипак Енджиниъринг” ЕООД, Асоциация „Малки кораби и оборудване”, „Морско проектиране” ЕООД, „Смарт Дизайн 2006” ООД,  „Марино Консулт” ООД, „Корабен инженеринг, проектиране и изследвания”-КИПИ ООД, както и водещите в корабостроителния и кораборемонтен бранш фирми: „Булярд – Корабостроителна индустрия” ЕАД, КРЗ „Одесос” АД, ККЗ „МТГ Делфин” АД, „Корабно машиностроене” АД, „Булмар Консулт” ООД,   „Бумеранг Шипинг” ООД, „Варна Меритайм” ООД, Технически университет-Варна и ВВМУ „Н.Й. Вапцаров” .

Деловата част на форума (от 13.30 до 18.00 часа) включваше презентации на важни теми и новости за корабостроенето и кораборемонта като: модерни методи в корабното проектиране; софтуерни решения за корабно проектиране; моделиране на корабни форми – моделиране на корпуса, корабни изчисления, вътрешно обзавеждане, основно разпределение; проектиране на корабни корпуси (функционално ориентирано проектиране, водоизместимост, якостен анализ, конструиране на детайли и възли, подготовка на производството); проектиране на корабни инсталации (опроводяване, окабеляване, конструиране на отделни детайли, автоматична проверка за колизии, създаване на производствена документация; управление на съвместни проекти. В почивката в 15.00 ч. лектори и участници в срещата дадоха пресконференция за медиите. В нея  участваха:

1.Людмил Стоев – председател на Контролния съвет на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК)  и управител на „Кеппел ФЕЛС Балтек” ООД.

2. Франсоа Матьо – Dassault Systemes, мениджър Дирекция „Решения за корабно проектиране”.

3. Глен Дютрьо – Dassault Systemes, главен консултант за „Решения за корабно проектиране”.

4. Алек Куюмджиян – мениджър в „Хайкад Инфотек” ЕООД, представител на българската фирма домакин.

5. Боян Бойков – изпълнителен директор на „Булярд – Корабостроителна индустрия” ЕАД и заместник председател на УС на БНАКК.

6. Виктор Станчев – управител на Врипак Енджиниъринг ЕООД (по регистрация) клон на холандската проектантска фирма за луксозни яхти Vripacк Holding BV.

7. Константин Йосифов – директор на „Център по хидро и аеродинамика” към БАН.

8. Николай Трънулов – председател на Асоциация „Малки кораби и оборудване” и Управител на проектантската фирма „Нитра” ЕООД.

В ранната лятна вечер на 21 юли, от 18.00 ч. Международният семинар на тема: „Модерни методи за проектиране в корабостроенето с CATIA Shipbuilding”   ще премине в  Четвъртата традиционна вечер–коктейл на членовете на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт. Тогава в пространството на „Graffit Gallery” на фона на творбите от експозицията „Божествена комедия” на испанския художник Салвадор Дали, определяни като най-значителните художествени илюстрации на двадесети век и алегория на пътуването на душата към Бога, водена през Ада (Inferno), Чистилището (Purgatorio) и Рая (Paradiso), членовете на асоциацията и техните гости и партньори ще имат възможността на по чаша отлежало уиски и ароматно бяло вино да споделят проблеми от ежедневието и обменят мисли за бъдещето.

http://www.barometar.net/