Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Гласуван е Общ устройствен план на Бургас

Новият Общ устройствен план на Бургас бе гласуван и приет на сесия на Общински съвет. Градът е първият по Черноморието и третият град в страната с действащ Общ устройствен план, след София и Пловдив. На заседанието си, съветниците одобриха окончателния проект на плана, изготвен от обединение „Гео щрих”. С новия ОУП Бургас ще преориентира развитието си от сушата към морето, драстично ще увеличи неколкократно зелената си и паркова система, което ще го превърне в един от най-зелените градове в Европа. Според прогнозите, градът ще се разраства. Нови жилищни зони ще се обособят край кв. Горно и Долно Езерово, на юг от кв. Крайморие и районите Възраждане и Приморие, край кварталите Банево и Ветрен. От РИОСВ препоръчват жилищните райони край Банево да се изграждат след прекратяване дейността на асфалтовата база и рекултивация на кариерата северно. Край подстанции и гробищни паркове да се обозначат 300-метрови хигиенно-защитни зони и там да не се допуска жилищно строителство. Предлага се терените южно от ж.к. „Меден рудник” да се застрояват след отпадането на тролейбусното депо. Зоните предвидени за реакционни дейности там, както и жилищната зона на кв. „Крайморие”, ще се разработят след рекултивацията на намиращите се в съседство окислителни езера на „Лукойл Нефтохим”.

Новите жилищни квартали на Бургас ще могат да поемат още 115 000 жители. Градът ще се развива и като голям туристически център, готов да подслони 65 000 туристи. Търговските комплекси се съсредоточават по протежение на пътя за София, разделени от паркове и зелени зони. Индустрията отстъпва на север и дава възможност на хората да стигнат до морето и езерата. В новата индустриална зона „Север” в района на „Кроношпан”, с площ 370 дка, ще има дори магазини и детска градина. Промишлената зона край Българово пък ще е предназначена за високотехнологични производства.  Препоръката на експертите е да бъдат одобрявани само инвестиционни предложения за промишлени дейности с минимални емисии във въздуха.

Модерна транспортна схема ще свързва всяка точка на бъдещия полис. Подлези, надлези, градска железница от Сарафово до Меден Рудник и Крайморие, три пристанища и вътрешноградски морски транспорт ще улесняват достъпа и ще съкращават времето на пътуване. Обходни пътища ще извеждат транзита от града. Експертите от РИОСВ настояват при изграждането на новата транспортна инфраструктура да се отчита фактора „шум” и най-интензивния автомобилен трафик да се отделя с шумозащитни.

barometar.net