Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Свинското с родословно дърво

По какво избирате свинското в магазина? Може би по цвета, цената или по това колко омайна е продавачката? Скоро ще имате още един критерий, по който да подбирате – родословното дърво. Нови правила на Европейския съюз предвиждат през 2014 г. посочването на произхода на свинското да стане задължително, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Върху етикета на продукта трябва да бъде описано в коя ферма в кой град и страна е родено и отгледано животното. Така клиентите ще могат лесно да се ориентират защо дадена мръвка струва определена сума или изглежда по определен начин. Новите правила ще се отнасят и за пилешкото, козето и овчето месо. В момента изискване за посочване на държавата на произход има за рибата, меда, зехтина и плодовете и зеленчуците.

Не купувайте продуктите, ако в бумагите, които ви дадат, няма посочени няколко основни неща – наименованието на продукта, срок на трайност, условия на съхранение, нетното количество на предварително опакованите храни, име/фирма, седалище и адрес на производителя или на лицето, което пуска храната на пазара. Другите задължителни данни, които трябва да се дадат, са държавата на произход при храни от внос, маркировка за обозначаване на партидата, към която принадлежи храната, указания за употреба, ако е необходимо. Идеята на въвеждането на „родословното дърво“ е да се осигури максимална защита на потребителите. Така при евентуален проблем, възникнал вследствие на консумацията на дадено месо, властите ще могат бързо да проследят откъде е месото, да разберат какъв е проблемът и да предотвратят допълнителни инциденти. Същото се отнася и до изискванията за маркиране на страната на произход на рибата и останалите продукти, които подлежат или ще подлежат на правилата за етикетиране, влизащи в сила от 2014 г.

Има още нещо много важно, което трябва да знаете, когато пазарувате плодове и зеленчуци. Те обикновено съдържат нитрати и пестициди, като разрешеното количество на опасни вещества е определено в специални наредби. Но норма за нитрати има само за три вида зеленчуци – салата „Айсберг“, спанак и маруля. Те обаче варират според сезона и през зимата разрешените дози нитрати са доста по-високи отколкото през лятото. Същото се отнася и до зелениите, расли в оранжерия и на открито – при първите са разрешени по-високи дози нитрат. Глобите за нарушителите на правилата за етикетиране варират от 200 до 3000 лв.

standartnews.com