Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Европейските лидери се разбраха за помощта за Гърция

Гърция може да диша свободно – след тежки няколкочасови преговори лидерите на страните от еврозоната се споразумяха за параметрите на втори спасителен пакет за изпадналата в тежка дългова криза балканска държава. Първо френският президент Никола Саркози обяви, че помощта за Атина само от банките кредитори, участващи в новия план, ще бъде в размер на 135 милиарда евро за срок от 3 години.Саркози допълни, че с германския канцлер Ангела Меркел са се договорили да работят активно за създаването на интеграционен пакт, който да предотвратява в бъдеще подобни кризи в еврозоната като гръцката. Впоследствие италианският премиер Силвио Берлускони обясни пред репортерите, че общата стойност на втората спасителна програма за Гърция ще бъде на обща стойност 158 милиарда евро. 109 милиарда евро от тази сума ще дойдат от ЕС и Международния валутен фонд, а останалите 49 милиарда – от частните кредитори на Гърция.

На пресконференция след спешната среща на върха президентът на ЕС Херман Ван Ромпой увери, че решенията, приети на форума, ще позволят локализирането на гръцката криза и няма да позволят прехвърлянето й в други страни от еврозоната.Имахме нужда от интеграционен финансов пакет и го получихме. Мисля, че сделката успокоява както финансовите пазари в ЕС, така и гражданите на Съюза. Всяко правителство на страна от еврозоната участва в този план и е поело ангажимент да изпълни всички мерки по прилагането му, заяви председателят на ЕК Жозе Барозу.Най-после Гърция получи програма, пакет с решения, който задава един постоянен и дългосрочен път на развитие за страната ни, един път за управление на гръцкия дълг. Гръцките граждани се нуждаеха от тези решения и трябва да бъдат доволни, каза от своя страна гръцкият премиер Папандреу.

Новата програма за финансова помощ за Гърция съдържа по-изгодни за страната условия в сравнение с първата, влязла в действие през май 2010 г, и трябва да съкрати дълговото бреме на Атина. Програмата предвижда участие в нея на частния бизнес, на когото е предложено или да продължи срока на действие на сегашните държавни облигации на Гърция, или да ги замени с нови дългосрочни, или пък да продаде облигациите със загуба на част от дохода.

EkipNews.bg