Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Ще разреши ли законът за рибарството строителството на ски писти в горите?

С промени в Закона за рибарството управляващите се опитват да улеснят строителството на ски писти в горите, сигнализираха от Коалицията „За да остане природа в България”.Проверка на Investor.bg установи, че вместо с промени в Закона за горите депутати от ГЕРБ предлагат в преходните и заключителни разпоредби на измененията в Закона за рибарството и аквакултурите промяната на статута на горските територии с цел изграждане на ски писти върху тях да стане възможно, преди да бъдат приети плановете за управление на горите. Това е записано в работен доклад, публикуван на сайта на парламента.В момента в Закона за горите е записано, че „не се допуска промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии“, указано в чл. 73, ал. 6.

В работния доклад народните представители Стоян Гюзелев и Десислава Танева предлагат коренно изменение на същия текст от закона, според което преди приемането на областните планове за горите да стане възможна промяната на предназначението им, с което на практика се разрешава прокарването на ски писти, поставянето на стълбове за лифтове и влекове. Затова еколозите сигнализират, че с тези промени на практика се улесняват строителите на ски писти, срещу което те нееднократно възразяват.„За промяната на областните планове тече процедура, която не може да стане за ден – два“, заяви за Investor.bg депутатът Десислава Танева.Тя добави, че според Агенцията по горите може да мине година до изготвянето на областните планове. В момента нищо не може да се прави, а има процедури, които са започнати, допълни Танева.

Запитана къде има спешна нужда от строителството на ски писти и лифтове, Танева отговори, че има „неуредена хипотеза, която се урежда с този член“. Един закон, за да работи, всички хипотези трябва да са уредени, посочи тя.На въпрос защо промяната в Закона за горите се предлага в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за изменение на Закона за рибарството, Танева поясни, че „промените в Закона за рибарството засягат и други промени в Закона за горите по повод общия контрол“. Депутатът отрече промяната да се предлага заради инвеститорски интереси

.http://www.investor.bg/