Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Терористичен акт в Осло

Норвежката полиция обяви, че експлозията, разтърсила централната част на столицата Осло, е била терористичен акт, съобщава агенция Ройтерс.До момента нито една терористична организация не е поела отговорността за взрива. Полицията потвърди, че е експлоадирала кола, паркирана в центъра на града.“Седем души загинаха, а двама са тежко ранени“, заяви началник на полицията в Осло, цитиран от световните медии.“Десет души са приети в Университетската болница в Осло. Много от тях са тежко ранени“, каза говорител на здравното заведение.Полицията е задържала трима души във връзка с експлозията в центъра на града.

След експлозията по улиците се разпръснали отломки. Взривът разтърсил целия център на Осло и счупил повечето прозорци на 17-етажната сграда, където е канцеларията на министър-председателя Йенс Столтенберг. Той не е пострадал.Пострадали са и близки министерства, включително министерството на петрола и енергетиката. Сградите са евакуирани. Засегната е и сградата на най-големия таблоид в Норвегия – „Верденс ганг“.Силите за сигурност евакуират централната част на норвежката столица, защото след като претърсили района, открили още невзривили се бомби. В центъра на Осло се разполагат военни части.В няколко сгради в близост до експлозията са избухнали пожари. Според местни медии центърът на Осло е отцепен от полицията, но там цари хаос.Междувременно властите потвърдиха, че е имало стрелба на намиращия се южно от норвежката столица остров Утоея, където младежката организация на Норвежката работническа партия на премиера Йенс Столтенберг организира годишните си събирания.Според силите на реда мъж, облечен като полицай, е открил огън на острова, намиращ се на около 15 км от Осло. Има информация за няколко ранени. В лагера са се намирали около 500 души, съобщава Франс прес, като цитира норвежката телевизия Ен Ар Кей.

Според телевизионния канал TV2 убитите са 4-ма, според очевидци, цитирани от „Ройтерс“ обаче те са най-малко 20. Си Ен Ен съобщава също за над 20 убити.Според източник от руското посолство в Осло на събирането е присъствал норвежкият външен министър Йонас Гар Стьоре. Няма данни дали е пострадал.Стрелецът е задържан. Според органите на реда стрелбата е станала след взрива в Осло.Премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг е трябвало да произнесе реч на младежката среща на партията.“Обстановката на Утоея е критична“, заяви премиерът за шведския телевизионен канал ТВ2. Той отказа да коментира възможните мотиви за бомбения взрив, и заяви, че вниманието сега е съсредоточено върху това да се помогне на пострадалите хора.Норвежките следователи смятат, че бомбеният атентат в центъра на Осло и стрелбата на остров край столицата са свързани, заяви полицейски представител, цитиран от Франс прес.

„Има основания да се смята, че съществува връзка между тези събития. Разполагаме със свидетелски показания за това“, каза комисар Свейнунг Спонхейм на пресконференция тази вечер в Осло.Полицията се опасява, че на остров Утоея са заложени още неоткрити експлозиви, добави Спонхейм.Норвежкият премиер ще събере тази вечер правителството на кризисно заседание и ще разговаря с лидерите на политическите партии.В Осло се евакуира централната ЖП гара. Затворено е и международното летище на норвежката столица.Полиция призова жителите и гостите на града да останат далеч от центъра на Осло и да се въздържат от използване на мобилните си телефони.Властите все още не съобщават данни за националността на жертвите. От Министерството на външните работи съобщиха, че до момента нямат данни за пострадали българи.

www.dnes.bg/