Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Чудодейното зарастване на рани при делфините

„Чудодейното“ зарастване на огромни рани при делфините дава надежди за създаването на кремове и лекарства със същия силен ефект и при хората.В писмо до журнала за експериментална дерматология (Journal of Investigative Dermatology) Майкъл Заслов припомня няколко документирани случая на сериозни инциденти с делфини, най-вероятно ранени от акули.Ухапванията по тях, някои по-големи и от топка, зараствали само за седмици, без да оставят никакви белези, без мястото да се инфектира и без морските бозайници да изпитват болка.

„Не бих повярвал, ако го видя при човек. Това е поразително. Това е животно, еволюирало в океана без ръце и нозе, което плува по-бързо от нас, има интелигентност, която навярно може да се съизмери с нашата социална и емоционална сложност, и което са самолекува по начин, който е направо извънземен в сравнение с това, на което сме способни ние“, пише Заслов.В своята работа ученият от университета Джорджтаун изучава възможностите на животните за самолечение – например антимикробните свойства в жабешката кожа или възможността за лечение на рака, която дават морските кучета.Няколко фактора обуславят забележителното зарастване на раните по делфините.

Първо, те не кървят до смърт дори когато имат огромни отворени рани. Според Заслов бозайниците използват механизма си на гмуркане, за да „пресекат“ кръвотечението и да го насочат към по-маловажни части от тялото, за да има възможност кръвта по раната да се съсири.Второ, по време на заздравяването не се наблюдават никакви признаци на инфектиране на раната. Кожата и маста на делфините съдържат съставки с антибактериални свойства, които предотвратяват възпаления.

Делфините не показват и типичните реакции на болка, докато трае възстановяването. Обикновено дълбока и сериозна рана се отразява на поведението на животните, променяйки хранителните им навици за няколко седмици. Делфините обаче се държат и хранят нормално, свидетелстват много гледачи на бозайниците.Забележително е, че в рамките само на няколко седмици делфините напълно заменят липсващата тъкан, независимо от размера й, без да оставят никакъв белег или неравност по гладките си тела.Възможно е тази регенеративна способност да се дължи на специални стволови клетки, като при някои животни, които възстановяват цяла част от тялото си (крак или опашка, например).Поради голямото ни структурно сходство с делфините, тяхната чудодейна способност може да бъде от полза и за хората в приготвянето на различни кремове и други лекарства.

http://www.vesti.bg