Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

До декември чакат анализите след експедицията за потопа в Черно море

До края на годината трябва да излязат резултатите от радио-въглеродния анализ, на който е подложена най-ценната находка от експедицията в Черно море, приключила в началото на юли. Тогава наши учени океанолози заедно с проф. Уилям Раян от университета в Калифорния изследваха черноморския шелф на юг от нос Емине, почти до турската граница, по проекта „Древни брегови линии на Черно море и условия за човешко присъствие“.

В последния ден на експедицията учените се натъкнаха на сензационен артефакт – на 85 м дълбочина бе открито дърво със запазена част от корен. Екипът пък обяви, че ако анализът покаже възраст на артефакта 7500 г., това на практика ще докаже хипотезата на учените под ръководството на океанолога проф. Петко Димитров. Според тях именно преди 7500 г. в Черно море се е състоял огромен по мащабите си гео-екологичен катаклизъм, превърнал сладководното затворено езеро, каквото е било тогава Черно море, в днешното солено море. Когато ледниковите шапки са приключили топенето си, се повишава нивото на Световния океан, респ. на Мраморно и Средиземно море, чиито води са се прелели в Черно море през Босфора. Затова намереното дърво ще се окаже революционно откритие, потвърди проф. Раян.„Анализът вече се прави в Океанографския институт в Уудс хол, щата Кънектикът. Там е специализираната лаборатория. Аз съм убеден, че хипотезата ни ще се окаже вярна“, заяви за „Черно море“ проф. Димитров.

Той обаче каза, че това лято екипът спира да работи, защото на практика остава с вързани ръце. От предвидените за проучванията 180 000 лв. фонд „Научни изследвания“ реже парите на 60 000, с които на практика работата се замразява. „Някои хора много искат просто да затворим темата потоп в Черно море. Моите идеи за развитие на подводен туризъм са си актуални, но те явно могат да се реализират само и единствено ако туристическите фирми решат да инвестират в идеята. Така че бъдещето е у тях“, категоричен е проф. Петко Димитров.

http://www.chernomore.bg/