Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кустурица: Аз съм съвременен „идиот“

Известният сръбски режисьор Емир Кустурица съобщи в интервю за руския в. „Известия“, че скоро ще завърши писането на романа „Драги мой Фьодор“ за прочутия руски писател Достоевски, а след това ще снима филм по книгата.Разговорът с Кустурица, който руското издание нарича „ужасното дете“ на световната кинематография, е воден по време на фестивала „Музика и кино“ в Рига, където той бе почетен председател.

Според режисьора един от проблемите творбите на Достоевски да бъдат пренесени на големия екран е в това, че неговите герои са живеели в напълно различни условия в сравнение с днешната публика.Как да обясниш дилемата на Разколников (от романа „Престъпление и наказание“ – бел.ред.) „да убиеш или да не убиеш“, ако телевизията по цял ден показва трупове, на които никой вече не обръща внимание, пита Кустурица.На въпрос защо толкова често посещава Русия и съседните й страни, режисьорът отговаря, че руската и сръбската култура са съвсем сходни, а и той подкрепя филми, независими от Холивуд.

Вярвам, че борбата срещу Холивуд има смисъл, независимо какъв ще бъде изходът, категоричен е Кустурица.Той уточнява, че целта му не е да унищожи холивудската индустрия, а да я промени.“Не можете да се откажете. Не можете да им позволите да опростят живота и кинематографията до състоянието на хамбургер.Има два различни Холивуда. Един от 40-те и 50-те години като център на световния идеализъм, и сегашния, който само извлича печалба от всичко, което му падне“.Кустурица нарече себе си съвременен „идиот“ (имайки предвид главния герой княз Мишкин от романа на Достоевски „Идиот“ – бел.ред). „Обичам тази дефиниция, аз съм образ от руската литература, но не и от живота. Моят оптимизъм се основава на факта, че не разбирам реалността.

Ако бях реалист, щях да виждам наоколо една солидна катастрофа“, заключава той. Кустурица е известен с гръмко обявяваните си проекти, не всички от които обаче виждат бял свят. Наскоро той обяви, че край моста на Дрина в босненския град Вишеград ще се строи Андричград, вдъхновен от прочутата книга на нобелиста Иво Андрич.Андричград ще бъде първият в историята на човечеството, който се е появил вдъхновен от литературата, изтъкна режисьорът.Президентът на Република Сръбска Милорад Додик изрази надежда, че новопостроеният град ще се превърне в сцена за филм на Кустурица по „Мостът на Дрина“, по който режисьорът работи от години.

vesti.bg