Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Златото полудя

Опасенията за сериозни финансови трудности и от двете страни на океана изстреляха цената на златото до невиждани висини. Броени дни след като скъпоценният метал премина историческия си максимум от 1600 долара за тройунция, той удари пореден връх. Вчера котировките на златото достигнаха нов рекорд от $1624,7 за тройунция при спотовата търговия в Сингапур. Сингапурската борса за злато е една от най-влиятелните в Азия и тя определя равнището на цената на златото в тази част на света. На Нюйоркската борса фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец август удариха цена от $1624,3.Търсенето на скъпоценния метал расте от седмици на фона на засилените опасения за разпространението на гръцката дългова криза в цялата еврозона и безпокойство на пазарите заради трудните преговори между президента на САЩ Барак Обама и републиканците в Конгреса за вдигането на тавана на държавния дълг. По данни на агенция Блумбърг спотовата цена на златото се е увеличила с 14 на сто през тази година под влияние на икономическите проблеми в Европа и САЩ.

Междувременно рейтинговата агенция „Муудис“ отново понижи с три степени оценката си за Атина. Вчера кредитният рейтинг на южната ни съседка бе намален до Са от Саа1. Това означава, че от обявяването й във фалит вече я делят само две степени.
Според анализаторите на „Муудис“ страната няма да може да върне напълно задълженията си към частните кредитори. Одобряването на втори спасителен план за Атина, включващ размяната на стари гръцки облигации срещу нови, сочи, че частните кредитори ще понесат загуби, обяснява агенцията в комюнике. Понижението на оценката отразява очакваните загуби, до каквито води смяната на стари държавни облигации с нови, допълват от „Муудис“.

standartnews.com