Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Заради касапина от Осло: Смут в масоните

Смут в зидарските братства по света предизвика кървавата вакханалия в Норвегия. Разкритието, че Андерш Брайвик е регулярен масон от трета степен във Великата ложа на Норвегия, предизвика гневни декларации и предложения за промени в правилата за прием и издигане на членове. „Той е психопат. Никоя човешка организация не може да бъде застрахована от присъствието на неуравновесени хора в своите редици“, коментира известният писател на в. „Стандарт“ и масон от висока степен Димитър Недков. Той обясни, че свободното зидарство не прави разлика между религиите. „Ако в една ложа членуват осем души от различни вероизповедания, на олтара се слагат свещените писания и на осемте религии“, коментира още Недков. По думите му най-несъстоятелното твърдение е, че масонството стои срещу исляма.“Напротив, зидарското братство винаги е осъществявало връзката между отделните цивилизации и вероизповедания“, обясни масонът.

Междувременно вчера Великата ложа на Норвегия изключи от редовете си масовия убиец от Осло и остров Ютьоя Андерш Брайвик. „Ужасени сме от кошмарното зверство, скърбим за жертвите и техните роднини“, заяви Великият майстор Ивар Скар. Той допълни, че братството стъпва върху християнските и хуманистичните ценности.
Преди масовото убийство в Осло Андерш публикува своя снимка с масонска престилка и огърлица. От нея става ясно, че е членувал в ложата на Свети Олус, или Ордена на белия леопард, имал е трета степен от общо десетте в братството. От фотографията става ясно още, че Андерш е майстор на ложа, което се доказва и от правия ъгъл. На врата му виси синя лента, но под нея няма нищо, а трябва да има нагръден знак на ложата. „Върху този медальон задължително се изписват наименованието на ложата и патентният номер, под който е регистрирана като сдружение“, обясни още Димитър Недков.

По думите му униформата показва, че Брайвик е бил в редиците на нискостепенното т.нар. синьо масонство. „Такива дрехи носят зидарите от първа до трета степен и няма нищо общо с високостепенното братство, което се нарича „червено“, допълни авторът на „Стандарт“. Той обаче не изключи възможността убиецът да си е купил престилката от някой туристически магазин в Осло. Недков обясни още, че скандинавското масонство е по-особено, има коренно различни ритуали от американското и европейското.
Руслан Йорданов

standartnews.com