Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Нечувано: Евреи свирят Вагнер в Байройт

Израелският камерен оркестър (ico.co.il) ще изпълни произведение на Рихард Вагнер в Байройт и това сензационно събитие бележи изцяло откриващия се днес за 100-тен път Вагнеров фестивал (bayreuther-festspiele.de).На най-прочутия оперен фестивал в света ще бъдат представени 30 представления на главните произведения на композитора, прочут с антисемитските си убеждения.Утре, вторник, от 11 часа в Байройт за първи път ще свирят израелски музиканти. По принцип израелски оркестри извънредно рядко свирят Вагнер.В Израел има негласна забрана да се свири Вагнер. Случило се е само един път, през 1981 г., когато диригентът Зубин Мета се решил да наруши ограничението и включил в програмата на концерт увертюрата към операта „Тристан и Изолда“.

Поради бурните протести в залата, изпълнението било прекъснато и не последвал друг опит.Сочат се три причини за това отношение: Вагнер е бил антисемит; Хитлер харесвал музиката му; музика на Вагнер звучала в концлагерите и по тази причина за всеки, който е преживял ужасите, тя остава завинаги свързана със страшните времена на нацизма.Сега, при пристигането в Байройт диригентът Роберто Патерностро, чийто родители по чудо са оцеляли в годините на Холокоста, заяви, че е настъпило времето да се разграничат възгледите на Вагнер от неговата музика.“Идеологията на Вагнер и антисемитизмът са ужасни неща, но от друга страна той е велик композитор. Целта ни през 2011 г. е да разделим човека от неговото изкуство“, заяви Патерностро.

Оркестърът ще изпълни „Зигфрид идилия“ от Вагнер, както и творби на израелски композитори.Оркестрантите посрещнали твърде резервирано идеята да свирят музика на Вагнер. Но на всеки била дадена възможност сам да реши дали да пътува за концерта в Германия. „Досега никога не бяхме изсвирили дори един тон от Вагнер“, признава диригентът.Реакцията на граждани и политици в Израел е била на моменти доста остра. Но смисълът на този концерт, за чиято подготовка са положени значителни усилия и от двете страни, е да послужи като знак за помирение.Откриването на стотния фестивал днес е с нова версия на операта „Танхойзер“, постановка на дебютиращия в Байройт Себастиан Баумгартен. В програмата са също нова постановка на „Парсифал“ и последно представление на „Нюрнбергските майстори певци“ на директорката на фестивала Катарина Вагнер, правнучка на композитора.Освен Вагнеровия фестивал, Байройт живее и с друго голямо музикално събитие – през цялата година се отбелязва 200-годишнината от рождението на клавирния виртуоз и композитор Ференц Лист.

vesti.bg