Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Трайчо Трайков: Ще оценяваме търговските ни представители по износа

„Избрахме три приоритета за акцент на форума – износ, инвестиции и туризъм“. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на втората годишна среща на търговско-икономическите представители на България зад граница с бизнеса. Форумът, организиран от МИЕТ, се състоя днес, 26 юли, в София. В него участваха заместник-министрите Евгени Ангелов, Иво Маринов и Делян Добрев, представители на Българската агенция за инвестиции, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Националната компания индустриални зони, КРИБ, БСК, БТПП, бизнес асоциации, браншови организации, компании и др.

„Ще оценяваме резултатите от работата на търговските ни представители зад граница по възможностите за достъп на разнообразни български стоки на чуждите пазари, привличането на инвестиции и увеличаването на туристопотока – подчерта министър Трайков. – Очакваме от нашите служители да продължават да вземат присърце защитата на интересите на българските фирми зад граница така, както го правят чуждестранните представители в България. Туризмът е ресорът, в който очакваме много по-добри резултати от нашите служители, които имат условия на място да промотират страната ни. Затова започваме да командироваме и експерти, които ще работят ексклузивно по въпросите на туризма – първите са за Франкфурт и Москва.“

След първата среща през 2010 г. МИЕТ разработи конкретните си приоритети в Икономическата стратегия и Секторната стратегия за привличане на инвестиции в България. По ОП „Конкурентоспособност“ агенцията за малки и средни предприятия вече изпълнява проект за интернационализация на българските компании. Излизането им на международните пазари ще бъде подкрепено и от  национален експортен интернет портал, чието финализиране предстои в най-скоро време. БАИ също стартира проект за каталог и популяризиране на България като инвестиционна дестинация.

През последните две години българските фирми с експортна насоченост успяха да свършат ред изключително полезни дейности по оптимизиране и преструктуриране на производството си – каза още Трайков. – През 2010 г. износът се е повишил с 33% спрямо 2009 г. Тези 4 млрд. евро ръст са сериозна сума за мащабите на страната ни – над 10% от БВП, отбеляза министър Трайков. Искаме да развиваме отрасли с висока добавена стойност на база високи технологии и създаване на качествени работни места, допълни още той. Откриването на нови работни места сега е едно от най-големите предизвикателства в икономиката. По неговите думи през последните няколко месеца безработните  са намалели с 10 000.

Министърът подчерта още, че в условията на криза и отлив на капитали през 2010 г. привлечените инвестиции са имали здравословна за икономиката структура – например в промишленото производство (36% от общия обем инвестиции) и енергетиката (17%). Активните мерки за промоция на туризма доведоха над 8 млн. чужденци в България, като 6 млн. от тях са били туристите. Това са близо 3 млрд. евро приходи за страната, което е с 2.5% повече от 2009 г.

България има 56 търговски представители в 44 страни. Разкрити са нови позиции в 2 държави – Израел и Южна Корея. МИЕТ въведе изцяло прозрачни правила за подбор на командировани служители, както и принципите на мандатност и ротация. През 2010 г. министерството проведе конкурси за представители в 20 държави, като в 9 от тях конкурсите бяха спечелени от служители на МИЕТ. Общо бюджетът на СТИВ за 2011 е 7.8 млн. лв. Това е 9.5% от общия бюджет на МИЕТ  за 2011 г.

barometar.net