Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Вдовишките добавки към пенсиите се увеличават от 1 септември

Вдовишката добавка ще се увеличи с около една трета от 1 септември, реши парламентът, като прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване. Така пенсионерите ще получават 26,5 на сто от пенсията на починал съпруг вместо досегашните 20 на сто. От опозицията заподозряха, че действията на управляващите са предизборни.

Предложението на Министерския съвет е от 1 септември тази година вдовишката добавка към пенсията от 20 на сто да се увеличи на 26,5 на сто. Това предполага увеличение на вдовишката добавка между 15 и 45 лв. и ще засегне 700 000 пенсионери. От тях около 500 000 получават пенсии до 250 лв., обобщи социалният министър Тотю Младенов. „Смятам, че по този начин, авансирайки вдовишките добавки, ние помагаме на тези хора, показваме солидарност към тях“, каза още министърът.Драгомир Стойнев от БСП се обърна към Тотю Младенов с думите: „Не знам как изведнъж сте толкова загрижен за пенсионерите точно два месеца преди изборите“. Депутатът от левицата попита защо тези пари не са залегнали в бюджета за 2011 година. Той потърси и отговор от Младенов защо през декември, когато по думите му от опозицията многократно са предлагали увеличение на пенсиите, което поне да покрие инфлацията, се е мълчало по този въпрос.

„Изведнъж два месеца преди изборите вие ставате изключително загрижен за пенсионерите. Откъде тази любов? Освен че искате с парите на данъкоплатците да си спечелите любовта на пенсионерите. Само че българският пенсионер не е глупав, знае, че вие се опитвате да купите изборите“, коментира Стойнев.Парламентът реши още да бъдат опростени лихвите върху сумите, които майки дължат на Националния осигурителен институт заради получавани обезщетения за гледане на дете до 2-годишна възраст, докато то е посещавало ясла. От тази възможност ще се ползват само родителите, които погасят дължимото към НОИ до шест месеца. Тези, които вече са възстановили парите, ще могат до една година да поискат възстановяването на внесените суми за лихви.

dariknews.bg/