Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Световен хит: диетата на пещерния човек

Актрисите Меган Фокс и Елизабет Хърли, тенисистът Новак Джокович и певецът Том Джонс са само някои от последователите на диетата на пещерния човек.С нея се отслабва, без да се гладува и да се броят калориите.Диетата на пещерния човек е сбор от правила, чиято цел е възможно по-точно да се следват хранителните навици на хората от палеолита.Пещерната диета често е наричана и палеолитна диета.Тя се основава на органичната храна, без бобови и житни култури и млечни храни. Опитът дотук показва, че тази диета е много ефикасна.3292-ма анкетирани души заявяват, че хранейки се по правилата на тази диета, са постигнали успех в отслабването, а едва 85 души са изразили недоволство от диетата.Том Джонс твърди, че с палеолитната диета е успял да свали 13 килограма за пет месеца и се чувства отлично.

Специалистите по храненето обаче предупреждават, че тя е много нездравословна.Храненето при тази диета се свежда до копиране на онова, което се яли пещерните хора, като корени, плодове, семена, риба, месо, миди, яйца, плодове от дърветата и зеленчуци. Не се позволяват храни като житните култури, млечните храни, бобовите растения, картофите и захарта.Протеините се набавят от органично месо, прясна риба и тревопасни животни. Освен вода може да се пие и кокосово мляко.Създателите на диетата смятат, че пещерните хора са били по-слаби и по-здрави, защото са се хранели природосъобразно, а освен това са били силно физически активни, търсейки си храна.Специалистите по храненето обаче предупреждават, че стриктното спазване на палеолитната диета изключва много необходими съставки, като влакната, антиоксидантите, витамин Д и калций, и тя не съответства на потребностите на съвременния човек.

Критиците посочват, че трябва да се има предвид средната продължителност на живот на хората от онова време. Според тях е много трудно да се установи дали тази храна е била здравословна, или просто съобразена с онова време и тогавашните условия.

http://www.dnes.bg/