Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.09.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7738
GBPGBP12.2021
CHFCHF11.7835

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Международният видео арт фестивал Видеохолика ще се проведе във Варна

За четвърта поредна година, от 5 до 12 август 2011, във Варна ще се проведе Международният видео арт фестивал ВИДЕОХОЛИКА. Тазгодишната програма на ВИДЕОХОЛИКА отново е богата на видео прожекции, презентации и изложби, представящи световния видео арт. Основната програмата на ВИДЕОХОЛИКА 2011 ще бъде представена в поредица от вечерни видео арт прожекции, на обособени отделни селекции на географски принцип, в открити пространства във Варна, сред които традиционно са вътрешният двор на Археологическия музей, амфитеатърът зад Варненския куклен театър и Музикално кафе LOOK. Тази година ВИДЕОХОЛИКА ще бъде гост на две нови открити пространства във Варна, а именно Римски терми и Културен дом Хармония.

Специален гост на ВИДЕОХОЛИКА 2011 ще бъде американският галерист и куратор Кон Дренан (Далас, САЩ), който освен в качеството си на председател на международното жури на ВИДЕОХОЛИКА 2011, ще изнесе и лекция за дейността си като куратор в Северна Америка и Европа. Лекцията ще се проведе на 11 август 2011 във Варненската градска галерия от 16 часа.Видео инсталацията Fresh на българската художничка Аделина Попнеделева, с награда от 18-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино ”Златен ритон”, ще представи галерия Буларт на 6 агвуст 2011 от 18 часа. Четирите видеа на Fresh разказват чрез портрета на младия герой какво се случва в България през 20-тe години преход от социализъм към демокрация. Изложбата на Аделина Попнеделева е в рамките на новата инициатива на ВИДЕОХОЛИКА да представя първопроходците в Българския видео арт.

Паралелно с вечерните прожекции на ВИДЕОХОЛИКА 2011 в галерия Архис ще бъдат представени още: документален филм за италиански филмов режисьор Микеланджело Антониони „Китай е далече“ ( 2011) на режисьора Лиу Хайпинг (Китай), проектът „Окото на Оодак – създаване и представяне на поетични образи“ с лектори Флориан Давин, Изабел Хенрион и Симон Гьоше (Рен, Франция), както и видео селекции предоставени любезно от Атинския видео арт фестивал (Атина, Гърция), Фестивал за филмово и изпълнителско изкуство Еспресиони (Милано, Италия) и KIMUAK – баски късометражни филми (Сан Себастиан, Испания). В рамките на ВИДЕОХОЛИКА 2011, фотографска изложба на млади автори ще открие Галерия 8 на 10 август от 18 часа.Основен спомоществовател на ВИДЕОХОЛИКА 2011 е Affect Media (Варна). ВИДЕОХОЛИКА се организира от Сдружение Видеохолика (Варна) с подкрепата на Археологическия музей (Варна), Галерия 8 (Варна), Галерия Архис (Варна), Галерия Буларт (Варна), Градска художествена галерия (Варна), Държавен куклен театър (Варна), Културен дом Хармония (Варна), Музикално кафе LOOK (Варна), Римски терми (Варна) и Фондация Август в изкуството (Варна).

http://www.barometar.net/