Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Международният видео арт фестивал Видеохолика ще се проведе във Варна

За четвърта поредна година, от 5 до 12 август 2011, във Варна ще се проведе Международният видео арт фестивал ВИДЕОХОЛИКА. Тазгодишната програма на ВИДЕОХОЛИКА отново е богата на видео прожекции, презентации и изложби, представящи световния видео арт. Основната програмата на ВИДЕОХОЛИКА 2011 ще бъде представена в поредица от вечерни видео арт прожекции, на обособени отделни селекции на географски принцип, в открити пространства във Варна, сред които традиционно са вътрешният двор на Археологическия музей, амфитеатърът зад Варненския куклен театър и Музикално кафе LOOK. Тази година ВИДЕОХОЛИКА ще бъде гост на две нови открити пространства във Варна, а именно Римски терми и Културен дом Хармония.

Специален гост на ВИДЕОХОЛИКА 2011 ще бъде американският галерист и куратор Кон Дренан (Далас, САЩ), който освен в качеството си на председател на международното жури на ВИДЕОХОЛИКА 2011, ще изнесе и лекция за дейността си като куратор в Северна Америка и Европа. Лекцията ще се проведе на 11 август 2011 във Варненската градска галерия от 16 часа.Видео инсталацията Fresh на българската художничка Аделина Попнеделева, с награда от 18-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино ”Златен ритон”, ще представи галерия Буларт на 6 агвуст 2011 от 18 часа. Четирите видеа на Fresh разказват чрез портрета на младия герой какво се случва в България през 20-тe години преход от социализъм към демокрация. Изложбата на Аделина Попнеделева е в рамките на новата инициатива на ВИДЕОХОЛИКА да представя първопроходците в Българския видео арт.

Паралелно с вечерните прожекции на ВИДЕОХОЛИКА 2011 в галерия Архис ще бъдат представени още: документален филм за италиански филмов режисьор Микеланджело Антониони „Китай е далече“ ( 2011) на режисьора Лиу Хайпинг (Китай), проектът „Окото на Оодак – създаване и представяне на поетични образи“ с лектори Флориан Давин, Изабел Хенрион и Симон Гьоше (Рен, Франция), както и видео селекции предоставени любезно от Атинския видео арт фестивал (Атина, Гърция), Фестивал за филмово и изпълнителско изкуство Еспресиони (Милано, Италия) и KIMUAK – баски късометражни филми (Сан Себастиан, Испания). В рамките на ВИДЕОХОЛИКА 2011, фотографска изложба на млади автори ще открие Галерия 8 на 10 август от 18 часа.Основен спомоществовател на ВИДЕОХОЛИКА 2011 е Affect Media (Варна). ВИДЕОХОЛИКА се организира от Сдружение Видеохолика (Варна) с подкрепата на Археологическия музей (Варна), Галерия 8 (Варна), Галерия Архис (Варна), Галерия Буларт (Варна), Градска художествена галерия (Варна), Държавен куклен театър (Варна), Културен дом Хармония (Варна), Музикално кафе LOOK (Варна), Римски терми (Варна) и Фондация Август в изкуството (Варна).

http://www.barometar.net/