Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Намаляване на хартиените документи е една от целите за развитие на е-управлението

Намаляването и постепенното премахване на хартиените документи е една от целите на проект на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията „Развитие на административното обслужване по електронен път”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз. Това заяви заместник-министър Първан Русинов при представяне на задание за тръжна документация за реализиране на проекта. В срещата участваха повече от 40 представители на браншовите организации от сектора на информационните и комуникационни технологии. Дискусията се провежда ден преди крайния срок за подаване на предложения и коментари, свързани с документацията.

Проектът е ориентиран към бързи, ефективни и устойчиви резултати, които да улеснят гражданите и бизнеса, добави Първан Русинов. Ще бъдат реализирани приоритетни регистри на администрациите, които са първични администратори и събират определени данни за гражданин или фирма (например: различни удостоверения, разрешетилени и т.н.) и всички останали ведомства ще получават тази информацията по служебен път, а няма да искат я изискват от от гражданите. Така някои административни услуги ще се премахнат и трансформират във вътрешноадминистративни, защото ведомствата ще обменят информацията помежду си.

В рамките на дейностите ще бъде изработен шаблон, който ще показва на централните и местни администрации стъпките как да предоставят е-услуги и как да преминат изцяло към електронно управление. Усъвършенстването на правителствения портал за достъп до е-услуги също е предмет на проекта. Ще бъдат добавени нови функции като отпадне на повторното въвеждане на информация и вграждане на обратна връзка, което ще позволи на едно място централизирано да се провежда обществени обсъждания. Коментарите и предложенията ще се виждат от всички, както и администрациите ще имат инструмент да отговарят на всички.

Представителите на МТИТС отговориха на редица въпроси, като министерството изказва благодарност към бранша за конструктивното отношение. Министерството ще изрази позиция по всички конкретни коментари и предложения, получени в срок. Обсъждането ще се проведе в понеделник от 11.00 часа в сградата на МТИТС.Предварителното обсъждане на документацията с бизнеса е израз на позицията на МТИТС, че държавата и компаниите от ИКТ сектора трябва да бъдат партньори, каза по време на срещата заместник-министър Русинов.

barometar.net