Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Пречат ли ни търсачките да помним

Помните ли стихотворенията, които сте учили в първи клас? Много от нас не си спомнят дори какво са яли предишния ден, а какво остава за нещо, учено преди толкова много години.Чак когато някой възрастен човек започне да ни рецитира стихове по памет разбираме жестоката истина: информацията, която ни заобикаля в съвременния свят, претоварва съзнанието ни и намалява способностите на нашата памет.Тази информация обаче ще става все повече и повече. Докато преди десетилетие оставахме компютрите зад гърба си щом излезем от вкъщи, сега ги носим винаги със себе си – смартфони, таблети, нетбуци…Разпространението на безжичния интернет пък прави достъпа до глобалната мрежа по-лесен от всякога.Затрупано с толкова много данни, съзнанието ни има само един начин да предотврати „изключването си“ – като изхвърля старата информация, заменяйки я с нова.

Именно затова ни става все по-трудно да помним каквото и да било.Скорошно проучване показва, че дори има зависимост между намаляването на способността ни да запомняме и използването на търсачки. Това откритие всъщност е доста лесно обяснимо.“Гугъл“ и „Бинг“ предлагат почти цялата информация на свята на един клик разстояние, така че вместо да погъделичкаме гънките на мозъка си и да опитаме да се сетим за нещо, доста по-лесно е да го открием с търсачката – само за секунди.Учени са провели интересен експеримент. Те поискали да разберат каква информация участниците биха запомнили и каква не. За целта ги накарали да запомнят различни факти, за някои от които им казвали, че ще бъдат изтрити, а за други, че ще бъдат запаметени на компютър. Резултатът бил очакван: участниците си спомняли по-добре фактите, за които им било казано, че ще бъдат изтрити. Другите, за които знаели, че са запаметени, по-лесно убягвали от паметта им.

Оказва се, че запомняме много по-лесно тази информация,до която знаем, че може да нямаме достъп отново. Въпреки тези резултати, изследователите смятат, че няма причина да се безпокоим прекалено. Макар че интернет е сравнително нов феномен, хората от векове насам разчитат не само на своята памет.В продължение на столетия информацията се е пазила и на други източници, макар че в миналото тези „външни източници“ са били други членове на обществото, а сега най-често са компютрите.

vesti.bg