Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бизнес средата в България се подобрява през юли

Основните сектори очакващи подобрения са промишлеността, строителството и търговията на дребно. Бизнес климатът в България през юни бележи подобрение, отчитат от Националния статистически институт (НСИ). Индексът, който измерва настроенията на мениджърите на предприятията, се е покачил с 0.7 пункта спрямо май. Това е първият позитивен сигнал за последните три месеца, след като през май индексът намаля с 0.4 пункта, а през април остана без промяна.Усещането за подобрение на стопанската среда се усеща най-много в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Влошаване обаче и то точно в разгара на туристическия сезон се наблюдава при услугите.

Според направените анкети настоящото бизнес състояние на предприятията в промишлеността се подобрява. През юли 2011 г. анкетата показва, че средното натоварване на производството се покачва до 72%, при малко над 70% през юни. Леко повишение има и при поръчките от чужбина. Основен проблем в отрасъла продължава да е несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

Изненадващо бизнес климатът при строителството отчита повишение от 2.6 пункта, като строителите очакват бизнес средата през следващите шест месеца да се подобрява. За този период мениджърите в сектора очакват новите поръчки в строителството да се увеличат, но не очакват наемането на нова работна ръка за тяхното изпълнение.В сектора на услугите мениджърите остават резервирани към състоянието на бизнес средата през следващите шест месеца. Все пак статистиката показва, че търсенето на услуги по-скоро ще се подобрява отколкото да се влошава. Според анкетираните в най-голяма степен за негативните им очаквания вина има отново несигурната икономическа среда. На второ място те определят голямата конкуренция в сектора.

livenews.bg