Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Най-трудните въпроси по време на интервюта за работа

Интервюто за работа в един от 75-те кампуса на Google по света може би прилича повече на посвещаването в тайно братство, отколкото на кандидатстване за работа, пише Forbes. Продължаващият често месеци наред процес, строгите клаузи за неоповестяване на информация и часовете разпити в офиси без прозорци са нещо сериозно, но допълнителната интрига около абсурдните въпроси, задавани по време на интервюто пренася всичко това на съвсем друго ниво.Защо капаците на шахтите са кръгли? Как ще отмерите четири галона вода, ако използвате два съда от по 3 и 5 галона? Колко бензиностанции/кучета/прозорци има в САЩ? Според Glassdoor.com, това са само няколко от най-странните въпроси, които биват задавани на хората, желаещи да работят за Google.

Не може да се отрече, че въпросите са креативни, но дали са ефективни при намирането на подходящия кандидат? И по важното дали правилният отговор на тях може да ви осигури работата?Позицията на кандидата, който се подготвя за въпроси, чиято цел е да „извлекат лични характеристики,“ е доста сложна. Тези въпроси могат да са сред най-трудните за отговор, защото изискват много повече от това да прочетете някакви неща от CV-то. Ето и кои са 10-те най-трудни, но най-разобличаващи въпроси и как би трябвало да се отговаря на тях:

1. Защо в трудовата ви история има празнина?

„Работодателите разбират, че хората губят работата си и не винаги е лесно да си намерят бързо нова работа,“ казва Сюзън Нетъри от Texas Christian University, която често консултира дипломирали се студенти относно процеса на интервю за работа. Когато отговаряте на този въпрос изброявайте дейностите, които сте вършили по време на всички периоди, в които не сте били на работа. Участие в проекти на свободна практика, доброволческа работа или полагането на грижи за членове на семейството. Това информира интервюиращия, че сте прекарали това време извън работа продуктивно.

2. Можете ли да се сетите за възникнал наскоро проблем, при които старите решения не биха помогнали?

Този въпрос изисква креативен отговор. Интервюиращият се опитва да определи какви са вашите познания за днешната работа и какви нови идеи имате за решаването на проблеми. Пример: Във вашия офис разчитате изцяло на факсове за подписването на договори. Това е така, докато телефонната линия не се срине. Спасявате ли положението със скенер и pdf файлове, които могат да бъдат изпратени по електронната поща?

3. Какво би казал за вас човекът, който ви харесва най-малко на този свят?

„За хората, които не могат да отговорят на този въпрос, съм притеснен най-много,“ казва Джим Линк, управляващ директор, отговарящ за човешките ресурси в компанията Randstad. „Честно мога да кажа, че никога не съм наемал нито един от тях.“

Линк казва, че този коварен въпрос често води до многозначителни паузи, тъй като интервюираният се затруднява да даде отговор, който няма да го обрисува в лоша светлина. „Не казва, че трябва да се отговори бързо, защото определено трябва да отговорите изчерпателно.“ Наблегнете на някакъв аспект от вашия характер, който на пръв поглед може да изглежда отрицателен, но в крайна сметка в положителен. Например: Търпението или липсата на такова. „Използвано по неподходящ начин то може да ви донесе негативи на работното място. Спазването на крайните срокове обаче може да изгради самочувствието ви на лидер.“

4. Какъв е най-големият риск, който някога сте поемали?

„Някои роли изискват висока степен на упоритост и способност да се изправите, след като сте паднали,“ казва Дейл Остин от Hope College в Мичиган. Даването на примери за склонността ви да поемате рискове е важно, защото това не само показва способността ви след провал отново да си стъпвате на краката, но и способността ви да предприемате рискови или спорни ходове, които са успешни.

5. Някой по-висшестоящ от вас някога оспорвал ли е вашето поведение? По какъв начин и как сте се справяли с това?

Пример: „Ръководител на IT отдел представя нова технология на отдела по продажбите, която изисква два дена обучение. Той не се отказва, въпреки че от отделът по продажбите оказват съпротива и заявяват, че не могат да намерят време за това. В крайна сметка президентът на компанията оспорва действията му, принуждавайки го да преосмисли позицията си. Той е високопоставен ръководител, държащ на уместността, а не на творчеството.“ В крайна сметка, ръководителят отстъпва и се стига до компромис, но в случая, интервюиращият търси научения урок, а не самата ситуация.

6. Опишете случай, в който сте бил част от екип за изпълнението или проектирането на проект, членовете на който не могат да постигнат съгласие помежду си…

Според Лин Сарикас от бизнес училището на Northeastern University въпросите, свързани с трудности в миналото са начин за потенциалните работодатели да си изградят очаквания за бъдещото ви поведение „като се стремят да разберат как сте се държали в миналото и какво уроци сте си извлекли.“ Важно е да изясните ситуацията сбито и ясно и да обясните какви конкретни действия сте предприели, за да стигнете до консенсус в групата и да опишете резултат от тези действия.

7. Ако можехте да промените едно нещо в последната си работа, какво би било то?

Внимавайте да не споделяте прекалено много или пък да не правите презрителни коментари по адрес бивши колеги или шефове, тъй като никога не знаете какви врати може да затваряте след себе си. Специалисти обаче предупреждават, че допълнителен източник на проблеми при отговора на този въпрос и да се опишете като някой, който не може да сподели проблемите си в момента, в който те се появяват. Добро правило е просто да не говорите за хора в случая. Проблеми с технологиите, например, са по-безопасна тема за вас.

8. Обяснете база данни в три изречения на 8-годишния си племенник.

Този често използван при интервютата в Google въпрос не е някакъв трик и може да бъде пригоден за всеки сектор. „Способността да се обяснят връзките с обществеността, ипотечните кредити и почти всичко друго така, че да бъдат разбрани от 8-годишно дете показва на интервюиращия, че разполагате със солидно и приспособимо разбиране за това, с което се занимава компанията.“ Трябва преди това обаче да си напишете домашното „Имайте познания за индустрията и бъдете подготвени.“

9. Разкажете ми за себе си…

Изглежда просто, нали?

Не е. „Това е трудно, защото хората имат склонността да говорят несвързано по цялото си CV и да споменава лична или неуместна информация при отговора си,“ казва Даун Чандлър, професор по мениджмънт в бизнес училището на Калифорнийския политехнически университет. Джейн Фалън вице-президент, отговарящ за човешките ресурси в Prudential съветва: „Отговорът ви трябва да е минута, две най-много. Покрийте четири теми: ранни години, образование, трудова история и професионален опит в последно време. Наблегнете на последното. Имайте предвид, че това може да е въпрос за загрявка. Не хабете най-доброто, което имате за него. Придържайте се към професионалната си кариера! (не говорете за семейния си живот, какво правите през уикенда, за домашните си любимци, какво колекционирате и т.н.)

10. Защо трябва да ви наемем?

Това е най-пренебрегваният въпрос, както и въпросът, на който повечето кандидати не са подготвени да отговорят. Според Чандлър това често се дължи на факта, че кандидатите за работа не са проучили предварително позицията и в резултат на това не могат да посочат собствените си уникални професионални качества за работата. Това, което наистина се пита във въпроса, е защо сте по-квалифицирани от всички останали. „Трябва да прегледате много внимателно описанието на позицията и нужната квалификация, за да определите уменията и знанията, които са от основно значение за нея,“ казва Чандлър. „След това трябва да намерите примери от вашия професионален опит, които демонстрират тези умения и знания.“

profit.bg