Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Борисов: Няма война между кабинета и рафинерията

Няма война между кабинета и бургаската рафинерия. В това бе категоричен пред bTV премиерът Бойко Борисов по повод отнетите лицензи от митниците на „Лукойл Нефтохим“ и пристанище „Росенец“. Той уточни, че става дума за изпълнение на закона.Премиерът изтъкна, че никой не желае да затвори най-големия си комбинат, но когато става въпрос за закон, то той трябва да се изпълни. Оттук нататък „Лукойл“ могат да обжалват в съда, каза още Борисов.Променихме закона и наредихме навсякъде да бъдат поставени устройства, които да отиват в митниците и директно в данъчните служби, за да се спре контрабандата, припомни премиерът. Изтече срокът, всички се приведоха в ред, „Нефтохим“ имаха една година, заяви Борисов и добави, че компанията е могла да обясни ситуацията преди месец-два. Към днешна дата има издадена заповед, с което заводът е спрян, категоричен бе министър-председателят.

Дали има опасност от криза в горивата, Борисов каза, че действително има рискове, но все пак имаме над 400 вносители. Има непреработен петрол в рафинерията, надявам се митниците да намерят начин да контролират той да бъде преработен и да бъде захранена авиацията. За всички останали пазарът е либерализиран, каза премиерът. „Това е един тест и към моите министри, сега ще проверим дали те са имали право, като казваха, че горивото отвън е по-евтино“, коментира Бойко Борисов.

От мен се искаше да подкрепя Ваньо Танов във вземането на това решение и аз съм дал своето „да“ това да се направи, допълни той.Агенция „Митници“ отне лицензите на „Лукойл Нафтохим“ и пристанище „Росенец“ на 26 юли, тъй като не са монтирани измервателни уреди, които изисква законът. Шефът на компанията Валентин Златев бе категоричен, че тя е законопослушна, рафинерията спазва указанията и преминава в авариен режим на работа. Изпълнителният директор на митниците Ваньо Танов пък обясни, че когато заводът отговаря на изискванията, отново ще му бъде издаден лиценз.

Златев заяви на пресконференция вчера, че е логично да потърсят правата си в съда, но колкото и бързо да е решението рафинерията спира работа и губи милиони. В монтирането на измервателни уреди вече са вложени 16 млн. долара и остава да бъдат инвестирани още 11 млн. долара. Според представителя на Лукойл Олег Дуров от самото начало е било ясно, че реализирането на задачата в поставените срокове е неизпълнимо.„Ние нямаме никакъв проблем с отчетността“, каза още Златев. Според него в Наредба 3, заради която са отнети лицензите на рафинерията в Бургас и пристанище „Росенец“, става дума за допълнителни уреди, които са в процес на монтиране.Вицепремиерът Симеон Дянков бе категоричен вчера, че страната има достатъчно от всички видове горива. Икономическият министър Трайчо Трайков е на мнение, че няма основание те да поскъпват.

dariknews.bg/