Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Командирът на либийските бунтовнически сили е бил убит

Абдел Фатах Юнис, командир на бунтовническите сили в Либия, е бил застрелян от нападатели вчера, съобщи либийският лидер Мустафа Абдел Джалил, цитиран от ИТАР-ТАСС.Юнис беше част от групата, участвала в преврата през 1969 г., който доведе Кадафи на власт, напомня Ройтерс. Той беше министър на вътрешните работи, докато през февруари тази година премина на страната на бунтовниците.“Получихме информация днес, че Юнис и двама от неговите бодигардове са били застреляни, след като той беше извикан да се яви пред съдебна комисия, разследваща военни въпроси“, заяви Мустафа Абдел Джалил.Той каза, че Юнис е бил убит преди да се яви пред комисията и че ръководителят на въоръжената група, която е застреляла срещу него, е бил арестуван от бунтовническите сили за сигурност.

Юнис беше замесен в спор за лидерството на бунтовническите сили, тъй като някои бунтовници трудно приемаха факта, че военният лидер до неотдавна е бил близък с Кадафи, отбелязва агенцията.Абдул Джалил описа Юнис като „един от най-големите герои на революцията от 17-ти февруари“, датата, която маркира началото на протестите срещу режима на Кадафи, посочва ДПА.Ройтерс съобщи вчера, че Преходният национален съвет (ПНС) е отзовал Юнис от фронтовата линия. Причината за отзоваването му не беше обявена, но според слухове в Бенгази той е заподозрян, че е преговарял тайно с представители на правителството на Кадафи, посочва агенцията. Домът на Юнис в Бенгази беше охраняван от въоръжени охранители.

Скоро след като смъртта на бунтовническия лидер беше обявена, три експлозии разтърсиха центъра на либийската столица Триполи, отбелязва ДПА.Междувременно сенатор Джон Маккейн отправи предупреждение към либийските бунтовници, че могат да загубят американската подкрепа, ако не сложат край на нарушенията на правата на човека, извършвани от бунтовнически бойци, пише в. „Индипендънт“.Предупреждението е отправено в писмо на Маккейн до Махмуд Джибрил, ръководителя на Преходния национален съвет – ръководния орган на либийските бунтовници.

Маккейн призовава Джибрил незабавно да нареди разследване на информациите за нарушения на човешките права, за които са отговорни бунтовнически бойци, посочва БТА. Сенаторът приканва Джибрил да накаже отговорните и да гарантира, че опозиционните военни сили ще се придържат към принципите на справедливост и зачитат човешките права.Сенаторът републиканец подчертава, че критици на ПНС в САЩ и по света с нетърпение очакват всяко нарушение от страна на либийската опозиция, за да прекратят подкрепата за нея и за борбата на либийския народ за свобода.Маккейн подкрепя военната кампания в Либия. В писмото до Джибрил с дата 20 юли сенаторът посочва, че основание за предупрежденията му са неотдавна документирани нарушения на човешките права, извършени в западни либийски градове.

dariknews.bg/