Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Бандити на опашка за точене на банкомати по курортите

Бандити се редят на опашка за източване на банкомати по морските ни курорти. Заради чужденците, почиващи на Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена, групи от София и страна се насочват към Черноморието, за да копират данни от картите на летовниците. Средно по 4-5 групи се конкурират за 1 банкомат с голям поток от хора, на който няма камери. Обикновено от записването на информация от картата до изтеглянето на парите минава около седмица – време, за което чужденците вече са се прибрали в родината си и едва там разбират, че сметката им е олекнала, научи „Монитор”.„Логично е да се предположи, че през лятото групите ще са на морето, защото там е потокът от чужденци. За да работят зад граница, трябва да инвестират повече пари в билети, хотели, коли под наем, а сега 3 месеца чужденците са им дошли на крака”, коментира инспектор Валентин Стамов от „Икономическа полиция” в СДВР.

„Теглих от банкомат в центъра на Варна, който се намираше до казино. Беше събота около 22 часа, преди да отидем на бар. 4 дни по-късно от банката се обадиха да ми кажат, че са ми блокирали сметката, защото на машината, от която теглих, е имало скимиращо устройство”, разказа пред „Монитор” софиянка, почиваща в морската ни столица.Според разследващите уредът за копиране на карти се поставя за няколко часа. В курортите обикновено се избира интервалът от 16 до 19 часа, когато летовниците се прибират от плаж към хотела. Другото любимо за извършителите време е от 21 часа до полунощ, тъй като тогава тийнейджърите теглят суми преди дискотека. При два от регистрираните случаи в рамките на денонощие са били източени съответно 28 и 32 хиляди лева. Практиката е, когато се запишат данни от карта в Слънчев бряг, сумите да се теглят от търговски центрове с голям поток от хора в Бургас.

Допреди 2-3 години контрол над бизнеса с източване на карти имаха групи, гравитиращи около разпадналите се ВИС и СИК. В момента тенденцията е да се появяват все повече малки банди от по двама-трима души, които работят, без да се отчитат на никого.Според данни на МВР един от най-сериозните производители на скимиращи устройства с позиции по Черноморието, се казва Бисер. Наскоро мъжът е получил 4-годишна ефективна присъда от Варненския окръжен съд, която в момента обжалва и е на свобода. Преди това е имал 3 условни. Името му е добреизвестно на Европол, тъй като е заподозрян за източване на милиони в няколко европейски държави. В Холандия българинът дори се опитвал да прави фалшиви банкомати, докато във Великобритания манипулирал устройствата за продажба на билети за градския транспорт. Предполага се, че уменията в областта е придобил, докато е работил в предприятие за изчислителна техника в Силистра. Членове на другата силна „морска” група бяха арестувани преди около месец с около 90 000 долара, източени в Парагвай.

Според източници на „Монитор” в момента има ново устройство, известно в Европол като „money trap”. Полицейските служби в Европа вече са го открили на банкомати в Португалия, Германия, като има съмнения, че е използвано още в Испания, Австрия и Ирландия. То наподобява пластмасова тръба, която се залепва в отвора, от който банкомата подава изтеглените банкноти.„Когато искате да си изтеглите пари, машината ги отпуска, но банкнотите се навиват вътре в пластмасовото устройство и не излизат. В същото време банкоматът отчита, че транзакцията е изпълнена”, обясниха разследващи. По тази схема се мамят 5-10 клиенти, след което бандитите отиват и си свалят канапа с парите. Засега у нас подобно устройство не е засичано.„Българинът е недоверчив, той ще стои до банкомата и няма да пусне друг, докато не дойде някой от банката да му върне парите”, коментираха разследващи.

Monitor.bg