Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

На 80 години си отиде Димитър Паница

След продължително боледуване, на 80-годишна възраст почина Димитър (Дими) Паница в Париж. Това съобщи от парламентарната трибуна на Народното събрание министърът на външните работи Николай Младенов. Младенов помоли депутатите за минута мълчание в негова памет.

Напуска България през 1948 година и прекарва зрелите си години между Западна Европа и Съединените Щати. След кратък период на работа като банков чиновник в Париж, той се премества в САЩ и през 1952 година започва работа в редакцията на списание “Рийдърс Дайджест”. През годините ръководи изданията за Европа, Средния Изток и Африка, за да достигне до поста заместник-главен редактор. Под неговото ръководство списанието разширява обхвата на своите публикации на чужди езици, като се поставя начало на руско, унгарско, чешко и полско издание. Д. Паница се оттегля от работа в “Рийдърс Дайджест” на 1 юни 1994 година. Онова, за което съжалява в своята журналистическа кариера, е неосъщественото му желание да види и българско издание на “Рийдърс Дайджест”.

Дими Паница и кръгът около него от българи-политически емигранти бяха основна конструктивна сила в политическата промяна и прехода на България.През 1991 година Д. Паница и неговата съпруга Ивон учредяват Фондация “Свободна и демократична България”. Основната цел на ФСДБ е да подпомага демократизацията на българското общество чрез развитие и насърчаване на плурализма, свободния печат, пазарното стопанство, обществената толерантност, открития диалог, образованата младеж. Главните програми на Фондацията са: “Социален комплекс “Св. София”, който е първата програма в България в помощ на бездомни деца и младежи, програма “Гражданско общество”, включваща учредяването на Джуниър Ачийвмънт, България, програми за журналистически обмен на Балканите, програма “Студентски дискусионни клубове”, ежегодните Журналистически награди “Паница”, дарения и стипендии.

Паница е Почетен член на Българската академия на науките, член на Международния институт за стратегически изследвания (Лондон), на Англо-американската пресасоциация (Париж), на френската Фондация за бъдещето, на Института за демократизация в Източна Европа (Вашингтон), на Института за пазарна икономика (София). Паница е Почетен председател на Джуниър Ачийвмънт, България и член-основател на Съвета на директорите на Американския Университет в България. През май 2001 година той бе удостоен с почетната титла “Доктор хонорис кауза” на университета. Той е член на Съвета на международната Награда за гражданска смелост (Ню Йорк) и член на Съвета на новоучредената “Балканска фондация за децата и младежта”.

През декември 2000 година той бе отличен с най-високия български граждански орден, “Стара Планина”, I-ва степен.Провъзгласен за Кавалер на ордена на Почетния легион на Френската република за професионалните му заслуги и приноса му за развитието и укрепването на гражданското общество. Указът на президента на Френската република е обнародван в „Официален вестник“, 27 март 2005 г.Той е първият българин, удостоен с най-високото отличие на Кингс колидж в Лондон -“Почетен настоятел“, за заслуги към развитието на журналистиката и гражданското общество. Кингс Колидж е сред най-старите английски университети, основан през 1829 г. Заедно с Димитър Паница същото отличие е получил и световноизвестният перуански писател Марио Варгас Льоса.

cross-bg.net/