Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

„Медиана“: Най-вероятно президентските избори ще се решат на балотаж

Най-вероятно президентските избори ще се решат на балотаж, коментира социологът Кольо Колев от „Медиана“, който представи в националния пресклуб на БТА последното си национално представително изследване. То е направено сред 1020 души между 23 и 27 юли. Колев открои трима основни играчи на президентския вот – независимия кандидат Меглена Кунева, номинирания от левицата Ивайло Калфин, както и „енигматичния“, по думите на социолога, кандидат на ГЕРБ.При тази конфигурация почти без съмнение ще има втори тур, прогнозира Колев. Според данните по 38 на сто от анкетираните биха гласували за Меглена Кунева и за кандидат на ГЕРБ, а Калфин е подкрепян от 31 процента. По 10 процента биха дали гласа си за синия кандидат Румен Христов и за лидера на „Атака“ Волен Сидеров, а 5 на сто – за кандидата на РЗС Атанас Семов.

Социологът уточни, че на този въпрос един човек е можел да посочи повече от един кандидат, както и че все още не може да се прави прогноза между кои кандидати ще бъде балотажът. Според данните 37 на сто са категорични, че предстоящите местни и президентски избори няма да бъдат честни, а 27 на сто имат известни съмнения. 15 на сто са уверени, че вотът ще бъде честен. Девет на сто от избирателите признават, че биха продали гласа си за 100 лева, а 15 процента биха отстъпили при 300 лева. Кольо Колев отбеляза, че в действителност делът на хората, които са готови да търгуват с гласа си, е по-голям и прeдупреди, че има сериозна опасност от деформация на демократичната процедура.

Проучването показва, че подкрепата за ГЕРБ е спряла ерозията си. Ако парламентарните избори бяха днес, за партията щяха да гласуват 25.7 процента. БСП има подкрепата на 20 на сто, а ДПС би получила 6.6 процента. За „Синята коалиция“ биха гласували 5.6 на сто и, по думите на социолога, тя вече възвръща политическото си здраве. „Атака“ продължава да се „топи“ в прегръдките на управляващите и подкрепата й е 2.2 на сто, отчита Колев.

До урните не биха отишли 33.2 процента. Социологът констатира появата на „плаха надежда“ в обществените настроения. Леко намалява делът на разочарованите (54.2 на сто) и се увеличават тези, на които правителството вдъхва доверие – 25.6 на сто в сравнение с 21 процента през март. Оптимистите са се увеличили с 4 на сто и сега 14 процента очакват подобрение на положението в държавата през следващата година. 36 процента прогнозират запазване на сегашната ситуация. Влошаване очакват 41 на сто срещу 51 на сто през март.

Премиерът Бойко Борисов остава на четвърто място в класацията на най-одобряваните политици – с 41 процента рейтинг. Първа е еврокомисарят Кристалина Георгиева с 55 на сто одобрение, на второ място – президентът Георги Първанов – 49 на сто, а на трето – Меглена Кунева – 43 на сто. Вицепремиерът Цветан Цветанов е пети с 30 процента одобрение, следван от лидера на БСП Сергей Станишев – 29 на сто, и кандидат-президента на левицата Ивайло Калфин – 28 процента.

EkipNews.bg