Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кой даде зелена светлина на Георги Гергов да приватизира държавна буна

Буната намираща се в к.к.  „Слънчев ден” в близост до Варна  е  оградена и  затворена за граждани от години.  Пространството  около хотел “Port Palace” e напълно забранено за свободно преминаване и е достъпно единствено  за собствениците на апартаменти в хотела, както и за техни гости.  Комплексът „Слънчев ден” също е затворен, коли могат да преминават през бариерата срещу заплащане от 10 лв, но достъпът за пешеходци е напълно безплатен и свободен. Концесионерът е осигурил и свободна зона, на която гражданите могат да поставят и собствени  чадъри. Това обаче не се отнася за мястото  около  “Port Palace”, което е напълно затворено. На наше запитване до Пристанищна инфраструктура Варна за това кой стопанисва буната на к.к. „Слънчев ден”, ни отговориха, че те не отговарят за тази дейност. От Министерството на транспорта също  не благоволиха да отговорят  кой  отговаря за стопанисването на брегоукрепителните системи и кой е разрешил на Георги Гергов да приватизира държавната буна..

Според чл. 6, ал. 4 ЗУЧК към публичната държавна собственост се включват морските плажове, брегоукрепителните и брегозащитни системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите, изградени в имотите – държавна собственост, извън границите на населените места. Към брегоукрепителните системи се включват морските буни, които според законовата регламентация са държавна собственост и трябва да бъдат отворени за ползване от гражданите.

При едно от посещенията си във Варна  министър- председателят Бойко Борисов беше запознат със случая от  репортер на brzi15.com ,  като становището на премиера е, че не е законно да се затварят държавните буни, които са публична собственост и могат да се ползват от гражданите.

Подобен е случаят в к.к „ Златни пясъци”, където пред буната до яхтеното пристанище също има издигната бариера от концесионера – фирма свързана с варненската групировка TИМ.

barometar.net