Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Връщат Тато на Бузлуджа

„Да пуснат едно писмо и ще им дам „чинията“, обеща вчера премиерът Бойко Борисов. „Ще си я вземем“, приеха веднага от БСП. Бетон за около 20-30 хиляди апартамента или около 3 млн. кубика и 2000-3000 т желязо са погребани в дом-паметника на връх Бузлуджа, разказват строителите, участвали в изграждането му. Масивната железобетонна „чиния“, която е вкопана дълбоко в земята, е с обща застроена площ 2250 кв. м. Конусовидният пилон с рубинената звезда, също от стомана и бетон, се издига на 70 м, а в основата си е широк 6 м, като на върха се увеличава двойно – до 12 м.

Петолъчка на връх Бузлуджа запали поредните искри между БСП и ГЕРБ преди дни. Червените решиха да светнат звездата на пилона, а областната управа на Стара Загора скочи срещу инициативата заради опасността от инцидент там. В сградата е изключително опасно да се влиза, тъй като късове бетон могат да затиснат човек, категорични са експертите. Звездата грейна с дистанционно на възпоменателния събор по случай 120-годишнината от първия социалистически конгрес на върха, а малко по-късно министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще даде на БСП паметника им, който в момента е държавна собственост. „Да пуснат едно официално писмо и да си я вземат“, отсече Борисов край старозагорското с. Оризово. „Искаме си го“, репликираха веднага от „Позитано“ 20 и дори се жалваха, че толкова години нищо не са направили за мемориала точно защото бил под юрисдикцията на Министерски съвет. От Младежката организация на БСП заявиха, че са готови

да стартират дарителска кампания подобна на тази от 1976 г. Тогава от ЦК на БКП одобряват издаването на фондова марка с номинал от 1 лев и късчето хартия със снимка на проекта на мемориала стига до всяка партийна организация в страната. Дарителската акция, както може да се предположи, е масова, а марката е печатана в близо 2,5 млн. тираж. Днес червените младежи ще повторят кампанията, обяснява лидерът им Явор Гечев. На марката по всяка вероятност отново ще бъде сложена „чинията“, а първоначално тиражът може да е три пъти по-малко от първата серия преди 35 г., но купувачи ще има, и то не само от партията категоричен е Гечев.Навремето старопланинският бункер на партията майка е разполагал с всички екстри за продължително пребиваване в административно-битовата част под земята: собствен водоизточник, агрегат, немски акумулиращи печки, здравна служба с лекарски и зъболекарски кабинет, модерна вентилационна уредба, хладилни камери. Стойността на паметника заедно с оборудването е била изчислена на 14,5 млн. лева по цени преди 1989 г. Само закупеният от Русия изкуствен рубин за звездата бил общо 60 каци или 8794 кг – очевидно за да стигне за „вечни времена“. Той е струвал близо 600 хил. лева.

Домът паметник става държавна собственост през май 1992-ра по Закона за изземване имуществото на тоталитарните организации. Висшият съвет на БСП предава сградата по балансова стойност малко над 1 милион лева и движими вещи за над 52 000 лв. За скромната стойност на предаденото има една-единствена причина – голяма част е била плячкосана в периода 1990-1992 г., когато „чинията“ е била още партийна собственост. Постепенно изчезва масивната дървена врата с уникална дърворезба на двора, агрегатът, акумулиращите печки, електрооборудването, аудиовидео оборудването. Свалена е и почти цялата медна обшивка, която покриваше върха на железобетонния венец. Не е пощадена и експозиционната зала вътре – с творби на най-добрите ни художници. Първо модерните социалисти сами изчегъртали лика на Людмила Живкова и Тодор Живков от мозаичното пано. Другото свършили навремето апашите. Днес обаче младите социалисти са готови отново да нарисуват с парченца стъкло лика на Тато. „Не се срамуваме от 120-годишната си история, Тодор Живков е част от нея“, коментира шефът на червените младежи Явор Гечев. Отново прави уговорката, че дарителската кампания ще бъде мащабна, защото само членовете на БСП са близо 200 000 души.Партията е трябвало си поиска Бузлуджа много по-рано, роптаят редовите социалисти. Пропуснахме времето на Виденов, после при Станишев от опозицията щяха да кажат, че си уреждаме нещата по линия на „Позитано“, а истината е, че мемориалът се разсипа пред очите ни и е петно за всички нас, споделят хората с червени билети.

Справка показва, че до 1997 г. държавата не е получила лев печалба по строителната грамада в Бузлуджа. Тогава е бил сключен временен договор с ТV „Евротур-САТ“, която монтирала няколко сателитни чинии на върха срещу скромния месечен наем от 230,62 лв. Преди 1989 г. обаче в „чинията“ се влизало след седмици чакане.Туристически групи от бившия СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ) катерели стъпалата към монумента, а ученически групи от цялата страна чакали ред след записване на дата и час за посещение, спомнят си връстници на Априлския пленум от 1956 г.Междувременно във Facebook над 1000 ентусиасти вече са създали група: „Бузлуджа! Да съхраним историята чрез претворяване на миналото!“ Сред тях почти няма социалисти, а хората коментират, че сградата може да стане и планетариум с представяне на българския слънчево-юпитеров календар. Пак там са публикувани и снимки с препълнените торби с отпадъци след събора на БСП в подножието на разрушения мемориал миналата събота.

standartnews.com