Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Бразилия просперира на фона на глобалната „лудост“

В близкото минало икономическата криза не беше нещо непознато за бразилците. В последно време обаче страната се радва на завидната позиция на страничен наблюдател на драматичните събития, застигнали Европа и САЩ, пише Financial Times.От седмици бразилската телевизия излъчва репортажи и дискусии за проблемите в Европа и САЩ –  от кризата около дълговия лимит във Вашингтон до гръцката финансова криза и скандала с News of the World на Мърдок във Великобритания.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф миналата седмица обобщи бразилската перспектива за външния свят, когато описа дълговата криза в САЩ и Европа като „лудост“. Политическата неспособност на развития свят да намери решение на проблемите си, казва тя, представлява заплаха за глобалната икономика.Бразилия, която до преди десетилетие беше на ръба на фалита, сега е пример за политическа и макроикономическа стабилност в сравнение с Америка и бившите колониални сили в Европа.Не само че сега Бразилия е кредитор на САЩ и разполагаше с валутни резерви за 327 млрд. долара през юни, но икономиката на страната нараства със стабилен темп, а безработицата е на рекордно ниски нива.И все пак, докато в развития свят се наблюдават тенденции, които доскоро бяха присъщи за развиващите се пазари, предизвикателството пред Бразилия сега е как да управлява успеха си. Страната не може да си позволи да си затваря очите пред тежката задача да се измъкне от капана на средните доходи, в който се намира от десетилетия.

Бразилската икономика започна да се стабилизира през 90-те години, когато бившият президент на страната Фернандо Енрике Кардосо инициира серия от политики, имащи за цел да стабилизират потребителските цени и курса на реала.Неговият наследник, бившият президент Луис Инасио Лула да Силва продължи усилията за подобряване на макроикономическата стабилност и в същото време разшири социалните програми, за да подобри стандарта на живот на най-бедните.Резултатите се оказаха впечатляващи. Икономическият ръст на Бразилия достигна средно 4% за последните 8 години, а почти 49 млн. бразилци бяха приобщени към средната или горната класа.Бразилия се оказа и сравнително отговорна при овладяването на последните икономически сътресения. Успехът на страната привлече капиталови потоци от изпадналите в стагнация развити пазари, повишавайки курса на бразилския реал спрямо долара и застрашавайки конкурентоспособността на местната индустрия.

Бразилия отговори с така наречената „валутна война“ – серия от капиталови и валутни мерки, целящи да ограничат поскъпването на реала. Бразилия се противопостави и на натиска на местната индустрия, която настояваше за налагането на екстремни мерки и вместо това прие сложна система от такси, обезкуражаващи горещите краткосрочни парични потоци.На фискалния фронт Русеф се опита да овладее безогледното харчене преди федералните избори миналата година, като намали предложения размер на бюджета за 2011 г.От своя страна, Бразилската централна банка взе политически трудното решение да увеличи 5 пъти от началото на годината и без това високия основен лихвен процент до 12,5% в опит да овладее високата инфлация. Централната банка съчета тези мерки със стъпки, насочени към забавяне на прекомерния ръст на кредитите, който според някои икономисти е неустойчив.На политическия фронт Русеф се опитва да изчисти страната от корупцията. Президентът уволни чиновници от транспортното министерство, свързани с коалиционен партньор на собствената й партия. Тези стъпки бяха интерпретирани като „пролетното почистване“ на новия президент.

Разбира се, Бразилия има и своите проблеми. Слабата образователна система, липсата на квалифицирани работници и лошата инфраструктура са фактори, които повишават цената за бизнеса.Друг проблем са дълговите нива на домакинствата, които започват да изглеждат непосилни. Бразилия трябва да внимава да не погребе средната си класа с дългове, които биха обрекли на мизерия милиони хора, когато настъпи следващия икономически спад.Цената за бизнеса в Бразилия остава неособено привлекателна, частично поради високите данъци и нарастващите заплати.И все пак, засега Бразилия може да се чувства горда, въпреки че през настоящия период на просперитет трябва да внимава да не посее семената на следващата криза.

http://www.investor.bg/