Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Броят на фермите ще намалее до 2014 г., отглежданите животни ще се увеличат

Бюджетът за подпомагане на животновъдството с европейски и национални средства между 2012 и 2014 г. се очаква да нараства след 2012 г. средно с близо 10% годишно. Това се посочва в анализ за животновъдния сектор до 2014 г., публикуван от агроминистерството.Докато през 2011 г. подпомагането на сектора достига 200 млн. лева, през 2012 г. за целта ще са необходими около 304 млн. лв., а през 2014 г. – към 325 – 345 млн. лева. Ръстът може да се очаква, тъй като еврофинансирането за директни плащания на площ расте с 10% годишно.

Доходите на фермерите

Средната доходност на животновъдните ферми е значително по-ниска от тази на стопанствата с растениевъдно направление след 2007 г. Средният доход на стопанствата за дребен и едър рогат добитък е близо два пъти и половина по-нисък от дохода на отглеждащите полски култури.Проблемът с хигиената в млечните ферми

Във всички райони на страната расте средният брой животни в едно стопанство. Фермерите започват да отглеждат овце и кози, вместо крави, най-вече във Видин, Велико Търново, Габрово, Русе, Хасково и др.Производителите на краве мляко имат само пет месеца да въведат във фермите си евростанадртите за хигиена. Ако не го направят, ще бъдат затворени. Много малки стопанства няма да се справят с инвестициите, затова експертите очакват промените при отглежданите животни да се задълбочат.

Към момента фермите от първа група, покрили евростандартите, са около 3 хил. с близо 105 хил. крави (около 35% от млечните крави в страната). Фермите от втора група, които покриват изискванията само сгради, са 813 с близо 14 хил. крави. Фермите трета група са около 43 хил. От тях с пет и повече животни са около 10 хил. стопанства със 161 хил. крави.Общо фермите, които към края на годината ще изпълнят всички изисквания, ще са около 15 хил. с около 280 хил. животни.Около 50 хил. млечни ферми са преустановили дейността си между 2007 – 2011 г.

Секторът през 2014 година

Авторите на анализа очакват през 2014 г. увеличена продукция от сектора, нарастване на броя на животните, по-високи доходи за фермерите, по-голям износ и по-нисък дял на вноса.Очаква се преструктурирането да доведе до концентрация на производството и развитие на месодайното животновъдство.Концентрацията в говедовъдството ще продължи. В края на 2014 г. стопанствата ще бъдат с около 24% по-малко спрямо 2010 г., но отглежданите в тях животни ще се увеличат с близо 5% заради преориентацията от млечното към месодайното направление.Ще се увеличи значително делът на промишления добив на месо.През 2014 г. месодайните крави у нас се очаква да бъдат с над 87% повече, отглеждани в около 30% повече на стопанства, в сравнение с 2010 г.

В същото време се прогнозира 40-процентно намаление на стопанствата с млечни крави и само около 3% по-малко животни в тях.Овцевъдството ще се запази като традиционен отрасъл. При козите до края на годината броят на стопанствата ще намалее с около 33% спрямо 2010 г.В свиневъдството ще продължи процесът на технологично обновяване.Птицевъдството в България е концентриран сектор с висока степен на индустриализация. У нас ще запазят своето приоритетно развитие отглеждането на кокошки за яйца, интензивното угояване на бройлери и добивът на качествен черен дроб.До края на 2011 г. заради европейското законодателство птицевъдите трябва да инвестират в оборудване, при което кокошките носачки да се отглеждат хуманно в уголемени клетки. Затова стопанствата ще намалеят с близо 6% до края на годината. Към края на 2014 г. се очаква ръст на броя отглеждани птици с около 20% спрямо 2010 г.Общото предлагане на мляко в страната ще нарасне с 10% спрямо 2010 г. Очаква се ръст в износа на мляко и млечни продукти, прогнозират експертите.

http://www.investor.bg/