Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Рашидов: Да заменим алкохолния туризъм с културен

Културният министър Вежди Рашидов призова да заменим алкохолния туризъм с културен. Рашидов посети античния комплекс „Сердика“. Под ЦУМ археолозите са открили уникална римска мозайка с площ 30 кв. м от 4 век.На места тя е почти изцяло запазена, като мозайката е с емблема – централното пано напомня стилизирана розетка с венец, за който се предполага, че е лавров.На места фрагментите са запазили изцяло цветовете си.Разкрита е добре запазена сграда, принадлежала на знатен гражданин на Антична София от 4-5 век. Сградата е с богата строителна история и има баня, двор и пекарна. В една от залите е запазена мозайка с разнообразни геометрични форми с площ от 30 кв. м., която вероятно е използвана за приеми.

Артефактите са част от огромните проучвания, които текат на т.нар. Ларго и под бул. „Мария Луиза“, където се предвижда разкритите останки от Антична София да станат уникален по рода си подземен музей с площ от над 16 000 кв. м. Разкопките ще могат да се виждат от метрото, което ще е готово догодина, а музеят – след година – година и половина. „Това се невероятни неща, които, мисля, ще направят най-красивата метростанция в Европа“, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.Проучванията продължават вече втора година, а за проекта наскоро бяха осигурени европейски пари – 16 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Министърстърът на културата Вежди Рашидов заяви, че на обекта са привлечени най-добрите специалисти.Рашидов заяви, че съвместната работа между общината и правителството на този обект е безпрецедентна. „Това, което правим, може да се показва. За да се види, че една жена е хубава, не е нужно да разказваш – просто я покажи“, заяви министърът, допълвайки нуждата от приоритизиране на важните за страната археологически обекти и приоритизирането им.

Рашидов е категоричен, че през 2019 г. София трябва да бъде европейска столица на туризма. „България е страна с древна история – Тракия, Византия, Рим“, коментира Рашидов.Кметът Йорданка Фандъкова опроверга твърденията, че върху части от обекта е изливан бетон. Работниците се наблюдават от екип археолози, за да не навредят на откритията. Проектът на археологическия комплекс „Сердика“ се финансира с 16 млн. лв по ОПРР.Цялата археология ще бъде открита за хората, които ще пътуват с метрото. Продължават проучвания на обекта, където археолозите смятат, че са открили двореца на византийския император Константин.

actualno.com