Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Какво правим, когато хората започнат да живеят по 150 г.?

Всяко ново откритие в медицината води до увеличаване на продължителността на човешкия живот.От 1900 година до сега тя почти се е удвоила, показват емпиричните статистически данни на калифорнийската фондация Strategies for Engineered Negligible Senescence Foundation. През 1900 година 100-годишните по света са били около 37 хил. души, а в момента броят им е 84 хил. души по целия свят.С помощта на статистически модел геронтологът др. Оубъри Грей е изчислил, че до 2050 година само в САЩ ще има повече от 580 хил. американци, чиято възраст надхвърля 100 години.Причината се корени в напредъка на медицината. Вече могат да се заменят не само тъкани, кости, но и жизненоважни органи. Това инженерство в областта на медицината води до нормална продължителност на живота от 150 години, смята ученият.

Въпросите, на които той не успява да даде отговор, обаче, са дали на тази възраст хората ще съхранят физически работоспособността си и умствения си капацитет или така изкуствено удължен човешкият живот ще натовари социалната система с инвализидирани и страдащи от деменция хора.Въпросът е от изключителна важност за икономистите – стратези, особено онези, които се интересуват от държавни финанси. Застрахователите също проявяват загриженост за резултатите от изследванията на геронтолога.

Пенсионирането е скъпо удоволствие, а в бъдеще ще става дори още по-скъпо. Колкото повече се нарушава съотношението между броя на пенсионираните и работещите в една икономика, толкова по-голямо е напрежението в системата, която изплаща пенсии на едните и взема данъци от другите.Алтернативно проучване на друга организация  – MacArthur Research Network – потвърждава данните от разработката на калифорнийската фондация, като прецизира, че до 2050 година продължителността на живота ще се е променила с 3.1 до 7.9 години. Пренасяйки това върху планираните от сега правителствени разходи за пенсионерите в САЩ, които между другото са доста под нивото на тези очаквания, се вижда, че натоварването върху бюджета варира от $ 3.2 трлн. до $ 8.3 трлн. Ясно личи колко голям е ливъриджът, който всяка година живот в повече води до разходната част на бюджета.

От друга страна обаче по-голямата продължителност на живота е добра новина за хората, защото това им задава по-дълъг инвестиционен хоризонт, при който печалбите в края на живота им могат да бъдат значителни. Така например ако едно лице внася по хиляда долара допълнително в сметката си от 10 хил. долара в даден пенсионен фонд, то след 100 години той би могъл да по сметката си около $ 4 млн.Ако избере да спестява с депозит в банка или пък да инвестира през тези 150 години човек може да реализира печалби от около $ 6.7 млн.

Неотдавна в Щатите е била проведена анкета сред хората с въпрос до колко години биха искали да живеят. Отговорите на 67% от попитаните бил, че искат да доживеят до 100 години.Американците явно не живеят в страх от старостта. Голям е процентът на хората, които отлагат пенсионирането си, защото се чувстват здрави и работоспособни. Преди 10 години мнозинството от хората са планирали пенсиониране на 64 или 65 години. Днес представата е друга, като хоризонтът вече е 69 години. thestreet.com

darikfinance.bg